Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38

Η καταγωγή των ζυμαρικών

Γράφτηκε από τον 

Γνωρίζατε ότι η πατρότητα των ζυμαρικών είναι μία πολύπλοκη ιστορία και αποτελεί το μήλο της Έριδος για πολλούς λαούς; Η ελληνική μυθολογία αναφέρει ότι ο Ήφαιστος δημιούργησε ένα εργαλείο που έφτιαχνε κορδόνια από ζύμη. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο ευρύτατα διαδεδομένος θρύλος αναφέρει ότι ο Marco Polo, με την επιστροφή του από την Άπω Ανατολή τον 13ο αιώνα, έφερε τα μακαρόνια στην Ιταλία.

Η καταγωγή, λοιπόν, των ζυμαρικών χάνεται ανάμεσα σε πολλούς μύθους στα βάθη των αιώνων. Οι πολιτισμοί που τη διεκδικούν είναι τέσσερις: ο ελληνικός, ο ιταλικός, ο αραβικός και ο κινέζικος. Πιο συγκεκριμένα, από τα αρχεία ιταλικών μουσείων προκύπτει ότι τα ζυμαρικά ήταν συνηθισμένη τροφή στη Ρώμη του 13ου αιώνα, είναι, όμως, βέβαιο ότι υπήρχαν και πιο πριν. Ήταν γνωστό ότι ο Μάρκο Πόλο, μαζί με τα μπαχαρικά, έφερε από την Κίνα το 1295 και τα noodles, αλλά ο μύθος αυτός πλέον διαψεύδεται από τους μελετητές. Η πρώτη αναφορά στην ύπαρξη των ζυμαρικών χρονολογείται γύρω στο 1000 π.Χ. στην αρχαία Ελλάδα, όπου η λέξη «λάγανον» περιέγραφε ένα συγκεκριμένο είδος φαρδιάς χυλοπίτας, που πιθανόν να έμοιαζε με τα σημερινά λαζάνια. Το λάγανον δεν καταναλωνόταν βρασμένο αλλά ψηνόταν πάνω σε θερμαινόμενη επιφάνεια από πέτρα ή σε φούρνο. Η ζύμη μεταφέρθηκε, μέσω των Ελλήνων, στους Ιταλούς γύρω στον 8ο αιώνα π.Χ. και μετονομάστηκε στα λατινικά σε laganum.

Η πρώτη απόδειξη για την ύπαρξη των ζυμαρικών ανήκει σε ευρήματα που ανακαλύφθηκαν σε τοιχογραφίες του 4ου αιώνα π.Χ., σε οικισμό των Ετρούσκων, βόρεια της Ρώμης. Τα ζυμαρικά υπήρχαν χωρίς αμφιβολία και στην αρχαία Κίνα, καθώς και στον αραβικό κόσμο, δεν είναι, όμως, γνωστό κατά πόσο προϋπήρχαν της ελληνικής εκδοχής. Με την κατάληψη της Σικελίας από τους Σαρακηνούς τον 9ο αιώνα π.Χ. μεταφέρθηκαν και οι διατροφικές τους συνήθειες, οι οποίες περιελάμβαναν και τα ζυμαρικά. Η πρώτη σαφής ένδειξη ύπαρξης των ζυμαρικών ήταν κατά τον 12ο αιώνα, όταν ο Guglielmo di Malavalle περιέγραψε ένα πιάτο ζυμαρικών σε ένα γεύμα, όπου παρευρέθηκε. Από τότε, υπάρχουν πολλές σαφείς ενδείξεις για την παρασκευή και κατανάλωση των ζυμαρικών, ειδικά στις περιοχές της Νάπολι και της Γένοα. Οι Ναπολιτάνοι έφτιαχναν μακαρόνια σε μικρά εργαστήρια που τα ονόμαζαν «La Pasteria». Τον 15ο αιώνα, γράφτηκε η πρώτη συνταγή για λαζάνια αλλά έως τον 17ο αιώνα, τα ζυμαρικά δεν αποτελούσαν σημαντικό μέρος της διατροφής και καταναλώνονταν μόνο ως πολυτελές γεύμα ή ακόμη και ως γλυκό. Όσον αφορά την αρχαία Ελλάδα, υπήρχε το θρησκευτικό έθιμο να φτιάχνουν γλυκά ζυμαρικά για τις λεχώνες, καθώς υπήρχε η αντίληψη ότι χάριζαν δύναμη στη μάνα και το βρέφος.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας σημειώθηκε αύξηση στην παραγωγή των ζυμαρικών, μείωση των εξόδων και η χειροκίνητη παραγωγή πέρασε στην πλήρη αυτοματοποιημένη παραγωγική διαδικασία. Οι λόγοι αυτοί οδήγησαν στην άνοδο της κατανάλωσης των ζυμαρικών.

Η λέξη «μακαρόνια»

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η λέξη «μακαρόνι» είναι δάνεια λέξη από την ιταλική γλώσσα. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για αντιδάνειο. Στην αρχαιότητα, μετά την κηδεία του νεκρού προσφερόταν στο σπίτι ένα δείπνο από τους συγγενείς που ονομαζόταν μακαριά. Το δείπνο αποτελούνταν από ψωμί και ένα είδος ζυμαρικού. Το ζυμαρικό αυτό, λοιπόν, μετονομάστηκε μετά από χρόνια σε «μακαρόνι» και πέρασε σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες (την ιταλική, την αγγλική, τη γαλλική και τη γερμανική) και επέστρεψε στην ελληνική.

 

Διαβάστηκε 2406 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 18:15
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter