Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Πέμπτη, 05 Μαΐου 2016 13:56

Διάλεξη της Tζούντιθ Μπάτλερ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Γράφτηκε από τον 

Μία από τις σημαντικότερες θεωρητικούς των σπουδών φύλου, την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Τζούντιθ Μπάτλερ (Judith Butler), υποδέχεται τοMegaron Plus την Τετάρτη 11 Μαΐου στις 7 το βράδυ.

Η αμερικανίδα φιλόσοφος θα παρουσιάσει τη διάλεξη με τίτλο«Σώματα που έχουν ακόμη σημασία» (στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση). Η ομιλία της εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου Κύκλου Θεωρία στο Μέγαρο, φιλοσοφία , κριτική, ιστορία του Megaron Plus που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities) και υπό την επιμέλεια του διευθυντή του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ Κώστα Δουζίνα. Tη διάλεξη της Τζούντιθ Μπάτλερ θα προλογίσει η Έλενα Τζελέπη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Μπέρκμπεκ, διδάκτωρ Φιλοσοφίας του New School of Philosophy της Νέας Υόρκης, η οποία και θα συντονίσει τη συζήτηση με το κοινό. 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 17:30.judith

Judith Butler

Η Τζούντιθ Μπάτλερ, καθηγήτρια στo τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Berkeley) των ΗΠΑ και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Κολέγιο Μπέρκμπεκ, είναι μια από τις σπουδαιότερες θεωρητικούς της εποχής μας με καθοριστική συμβολή στη φεμινιστική θεωρία, την πολιτική φιλοσοφία, τη ψυχαναλυτική θεωρία και την κοινωνική και πολιτισμική κριτική. Το πρωτοποριακό της έργο , που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα θεματικών: έμφυλη ταυτότητα, σεξουαλικότητα, συγγένεια, σχέσεις εξουσίας, λόγος, υποκειμενικότητα, επιτελεστικότητα, κριτική. Μελέτες της όπως τα Σώματα με σημασία: Οριοθετήσεις του «φύλου» στον λόγο και το Αναταραχή φύλου: Ο φεμινισμός και η ανατροπή της ταυτότητας θεωρούνται καταστατικά έργα της σύγχρονης φεμινιστικής θεωρίας, των σπουδών φύλου και της queer θεωρίας. Με τα έργα της αυτά η Μπάτλερ έδειξε πως η υποκειμενικότητα και η υποτιθέμενη συνοχή μεταξύ βιολογικού φύλου, κοινωνικού φύλου και σεξουαλικότητας δεν παράγονται μόνο λογοθετικά αλλά οφείλονται στην επαναλαμβανόμενη στιλιστική επιτέλεση συγκεκριμένων πράξεων μέσα στον χρόνο. Άλλα γνωστά της έργα που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά είναι: Ευάλωτη ζωή: Οι δυνάμεις του πένθους και της βίας (2008)  Επιτελεστική πολιτική και κριτική της κρατικής βίας (2010), Απ-αλλοτρίωση. Η επιτελεστικότητα στο πολιτικό (2016). Συνολικά, η επίδραση του έργου της Μπάτλερ δεν περιορίζεται σε ακαδημαϊκούς κύκλους, αλλά έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις όχι μόνο στο χώρο του φεμινιστικού ή του γκέι και λεσβιακού κινήματος, αλλά σε όλους τους χώρους του πολιτικού ριζοσπαστισμού. 

Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities)
Το Ινστιτούτο παρέχει υποτροφίες σε αναγνωρισμένους και νέους επιστήμονες, συγγραφείς, λογοτέχνες, διανοούμενους και καλλιτέχνες , γεγονός που τους επιτρέπει να περάσουν ένα χρονικό διάστημα στο Λονδίνο εξερευνώντας ιδέες, βιβλία και αρχεία. Μέσω της διοργάνωσης δημόσιων συζητήσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων και συνεδρίων, στόχος του Ινστιτούτου είναι να προαγάγει την ενασχόληση με δημόσια θέματα της εποχής μας, τη διεπιστημονική έρευνα, την παραγωγή νέων ιδεών στις ανθρωπιστικές επιστήμες, τη διάδοσή τους στη δημόσια σφαίρα και τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών και ερευνητών.    

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Διαβάστε επίσης: Πρόγραμμα ανάπτυξης και ενδυνάμωσης δεξιοτήτων

Διαβάστηκε 4342 φορές
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια (1)

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter