Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 15:40

Ελεύθερη πτώση από αεροπλάνο

Γράφτηκε από  Αγγελική-Φλώρα Θανοπούλου

Κινεζοποίηση ΕλλάδαςΈνας ήχος διαπεραστικός, πολλές φορές αγχωτικός διατάραζε την ηρεμία του χώρου. Στη σειρά  τοποθετημένα εκκρεμή ρολόγια, ο αριθμός τους αδύνατον να μετρηθεί. Όσα μπορούσε κανείς να διακρίνει έδειχναν την ίδια ώρα ακριβώς. Όμως, όσο κι αν η κίνηση των εκκρεμών ήταν ταυτόχρονη στα μάτια ενός απλού παρατηρητή, ένας πιο προσεκτικός και υπομονετικός θα διέκρινε πως μεταξύ τους  είχαν διαφορές ενός ή παραπάνω δευτερολέπτων. Κάπως έτσι, όπως όλα γύρω μας μοιάζουν αμετάβλητα, ενώ στην πραγματικότητα τίποτα δε μένει στάσιμο με το πέρασμα του χρόνου.

Είναι γεγονός ότι οι εξελίξεις συντελούνται με τέτοια ταχύτητα που είναι αδύνατο να τις αφομοιώσουμε. Ζούμε πιο πολύ με την αβεβαιότητα παρά με τη βεβαιότητα, καθώς ο κόσμος μας είναι αδιαφανής και χωρίζεται σε ποικίλα επίπεδα, τοπικό, εθνικό και υπερεθνικό. Την τελευταία, μάλιστα, δεκαετία με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, στον ελλαδικό χώρο έχουν κάνει αισθητή την εμφάνισή τους κοινωνικά δεδομένα που υφίσταντο μέχρι πριν την έκρηξη της βιομηχανικής επανάστασης.

Πιο συγκεκριμένα, το σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι γέννησε το λεγόμενο κοινωνικό πρόβλημα, γεγονός που δημιουργεί την αίσθηση ενός οδυνηρού πισωγυρίσματος στον 18ο αιώνα. Στο μεταίχμιο για την εμφάνιση της βιομηχανικής επανάστασης, ξεκινάει μια πρωτόγνωρη συγκέντρωση εκατοντάδων ατόμων στις πόλεις ,όπου τουλάχιστον στην αρχή οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας ήταν άθλιες. Ωστόσο, με την πρόοδο της εκβιομηχάνισης συντελούνται εντυπωσιακές αλλαγές στους τομείς της τεχνολογίας, της προοπτικής και της κλίμακας της παραγωγής, καθώς επίσης και στην αναδιοργάνωση του κεφαλαιοκρατικού συστήματος.

Στην Ελλάδα, λοιπόν, του εικοστού πρώτου αιώνα χαρακτηριστικό του νέου κοινωνικού προβλήματος είναι οι λεγόμενοι νεόπτωχοι, άτομα που προέρχονται κυρίως από τις μικρομεσαίες τάξεις. Οι τελευταίοι ,λόγω της οικονομικής ύφεσης, είδαν τις επιχειρήσεις τους να ασφυκτιούν, την ανεργία να τους κρούει τον κώδωνα του  κινδύνου και να αγωνίζονται για ένα πιάτο φαγητό. Όντας στημένοι με την πλάτη  στον τοίχο, κατατρύχονται από το επιβαλλόμενο φορολογικό σύστημα και βιώνουν μια νέα πραγματικότητα. Ενώ, προηγουμένως, ζούσαν υπό συνθήκες απόλυτης ευημερίας, που εσφαλμένα πίστευαν ότι θα διαρκούσε για πάντα, τώρα καταλήγουν να παλεύουν για την επιβίωσή τους με λιγοστά χρήματα. Όπως περιέγραψε εύστοχα  και ο διακεκριμένος κοινωνιολόγος David Cheal  στο βιβλίο του New Poverty: Families in Postmodern Societies (1999) ,η νέα φτώχεια είναι μια πτώση από αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο. Είναι αλήθεια ότι αυτό το φαινόμενο δημιουργεί μια αίσθηση έκπληξης σε όσους το βιώνουν, καθώς αποτελεί μια μη αναμενόμενη μεταβολή του οικονομικού και συνάμα του κοινωνικού υποβάθρου.

Όπως δείχνουν και οι αριθμοί, σύμφωνα με έρευνες της Ε.Ε.  η Ελλάδα εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί  στον τομέα της ευρώ-ανεργίας, αφήνοντας την πρώτη θέση στην Ισπανία και ο ΟΟΣΑ επισημαίνει πως τα ποσοστά ανεργίας θα συνεχίσουν να κυμαίνονται στο 27% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ κάνει λόγο και για μια «χαμένη γενιά» που αδυνατεί να ενταχθεί στην ελληνική αγορά με βάση τα προσόντα και τις ικανότητές της. Αυτή η γενιά ,είτε επιλέγει δουλειές μερικής απασχόλησης που δεν ανταποκρίνονται με τις αντίστοιχες σπουδές, είτε παίρνει το δρόμο της ξενιτιάς, αναζητώντας ένα μέλλον αντάξιο των προσδοκιών της. Επομένως, η νέα γενιά  καλείται να προσαρμοστεί στην ευρύτερη κοινωνική αλλαγή που παρατηρείται παγκοσμίως και είναι υποχρεωμένη να αναπτύξει νέες μορφές συμπεριφοράς. Μία από τις τελευταίες είναι η συνεχώς διερευνώμενη κινεζοποίηση των εργαζομένων, η οποία περιλαμβάνει ασταμάτητη εργασία χωρίς διακοπές και με ύστατο σκοπό το κέρδος .Την κατάσταση, αναμφισβήτητα, δυσχεραίνει και η οπισθοδρόμηση-σταδιακή εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας. Όπως είναι ευρέως γνωστό, η αρχή του κοινωνικού κράτους υλοποιείται με τον παρεμβατισμό και τη συμμετοχή του κράτους στην κοινωνική ζωή, όμως σήμερα οι κοινωνικές παροχές που θα έπρεπε να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση και κοινωνική συνοχή, τείνουν να αμβλύνονται με γοργούς ρυθμούς.

εξαθλίωση   Εξαθλίωση ανθρώπων

Συνοψίζοντας, η οικονομική ανισότητα αποτελεί ένα μόνιμο χαρακτηριστικό όλων των κοινωνικών συστημάτων. Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν μια μορφή κοινωνικής κινητικότητας, άλλοι όμως βρίσκονται σε καταστάσεις φτώχειας από όπου πολύ δύσκολα μπορούν να διαφύγουν. Ακόμη και το αμερικανικό όνειρο, που αναφέρεται στην πεποίθηση ότι ο μέσος άνθρωπος μπορεί να αποκτήσει όσα επιθυμεί με σκληρή δουλειά, φαίνεται να είναι αυτό που τελικά λέει, ένα ακόμη όνειρο.

Διαβάστηκε 2024 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 16:09
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter