Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011 16:05

Στα πρόθυρα κατάρρευσης όλα τα πανεπιστήμια...

Γράφτηκε από  Βίβιαν Μπενέκου "Έθνος"

Κραυγή αγωνίας από τα ΑΕΙ της χώρας καθώς η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε φέτος κατά 50%, ενώ δεν έχει αποδοθεί η τελευταία δόση των χρημάτων που τους αναλογούν

Eνα βήμα πριν από το "οικονομικό κράχ" βρίσκονται τα πανεπιστήμια της χώρας. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μπλοκάρει την τελευταία δόση του προϋπολογισμού του 2011 για τα ανώτατα ιδρύματα, με αποτέλεσμα την οικονομική τους κατάρρευση. Ήδη τα μεγάλα ΑΕΙ, όπως είναι το Αθηνών, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και το ΕΜΠ, έχουν βάλει...χέρι στα αποθεματικά τους για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες.

Η κραυγή απελπισίας, ιδιαίτερα των περιφερειακών ιδρυμάτων, ακούστηκε έντονη στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που έγινε στην Κομοτηνή. Το 2011 χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη χρονιά για τα πανεπιστήμια που προσπαθούν να κρατήσουν "με νύχια και με δόντια" ανοιχτές τις σχολές τους, ενώ οι προβλέψεις για το 2012 είναι, όπως λένε οι πρυτάνεις, πλήρως απογοητευτικές.

Στην κατάσταση αυτή έχουν συμβάλει οι περικοπές κατά 50% των κρατικών επιχορηγήσεων, η δραματική μείωση των πιστώσεων για συμβασιούχους καθηγητές και τώρα, η μη απόδοση της τρίτης δόσης των χρημάτων που τους αναλογούν. Αρκετά τμήματα, ιδιαίτερα τα νεοϊδρυθέντα, βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

Οι φοιτητές του εδώ και 15 μέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί το λουκέτο. Δυό τμήματα του Πανεπιστημίου Θράκης (Πολιτικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων) λειτουργούν στο όριο κι εκ των ενόντων, έχοντας μόνο 1 μέλος ΔΕΠ το καθένα, τη στιγμή που "φιλοξενούν" περισσότερους από 700 φοιτητές. Ακόμη και σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως είναι αυτές των Τουρκικών και Ιταλικών Σπουδών, λειτουργούν με το 1/5 των καθηγητών τους. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι κι οι σχολές, βρίσκονται σε "κόκκινο συναγερμό". Ανοιγοκλείνουν μέχρι να βρουν πόρους να λειτουργήσουν.

Η στενότητα που αντιμετωπίζουμε φέτος είναι μεγάλη. Ήταν να μας δοθούν 25 εκατομμύρια ευρώ κι έχουμε πάρει μόνο τα 12, και δεν θα πάρουμε άλλα όπως φαίνεται. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν μας ενέκρινε τα υπόλοιπα χρήματα. Φέτος περικόψαμε ό,τι μπορούσαμε. Χρησιμοποιούμε τώρα τα αποθεματικά μας ", λέει ο αντιπρύτανης Οικονομικών του Παν. Αθηνών, κ. Θωμάς Σφηκόπουλος:

"Οικτρή η κατάστασή μας"
"Πολλά πανεπιστήμια δεν αντέχουν, γιατί δεν έχουν αποθεματικά. Εμείς πληρώνουμε ετησίως 7 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τη ΔΕΗ. Δίνουμε 3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την καθαριότητα, 3,5 για την φύλαξη και περίπου 2 εκατομμύρια για τα τηλέφωνα. Καταλαβαίνετε σε τι οικτρή κατάσταση βρισκόμαστε".

Τα περισσότερα από τα κεντρικά ΑΕΙ δοκιμάζουν νέους τρόπους περικοπών των εξόδων τους, καθώς διαβλέπουν ότι η ερχόμενη χρονιά θα είναι...χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις. Στη Σύνοδο Πρυτάνεων το κυρίαρχο θέμα, μετά από τις διαδικασίες εφαρμογής του νέου νόμου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, ήταν η οικονομική κατάσταση πανεπιστημίων, οι περικοπές του τακτικού προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και η περικοπή πιστώσεων για διδακτικό προσωπικό του Π.Δ. 407/80.

Τα οικονομικά απασχόλησαν μεγάλο μέρος των εργασιών της συνόδου και αυτό που τονίστηκε είναι πως οι διοικήσεις των ελληνικών πανεπιστημίων έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και άλλων κοινωφελών αγαθών, περικόπτοντας κάθε δαπάνη που δεν κρίνεται απόλυτα αναγκαία για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες και στο ίδιο πνεύμα συνεχίζουν να αναζητούν νέους τρόπους διαχείρισης που θα μειώσουν τις λειτουργικές δαπάνες.

Κων. Ρέμελης
Δυσκολότερη η νέα χρονιά

Τα πανεπιστήμια στην εποχή της κρίσης αναζητούν νέο προσανατολισμό. Με προϋπολογισμούς κουτσουρεμένους στο μισό, από πέρσι, και το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων τους σχεδόν ανύπαρκτο, οι επιλογές τους είναι είτε το πρόγραμμα περιστολής δαπανών είτε το να βρουν χρηματοδότηση. " Έχουμε ήδη προβλήματα μεγάλα, κι αν φέτος τα καταφέρνουμε με κάποιο τρόπο, η επόμενη χρονιά, θα είναι δύσκολο να βγει. Σκεφθείτε ότι από τα 15 εκατ. ευρώ που πήραμε το 2010, φέτος πέσαμε στα 8,5. Η τελευταία δόση των χρημάτων του 2011 μάλιστα, δεν έχει δοθεί ακόμη και είναι αμφίβολο εάν θα δοθεί τελικά. Λειτουργούμε στα όρια. Τι να κάνουμε, περικόπτουμε από τη φύλαξη, την καθαριότητα ή από όπου αλλού είναι δυνατόν ", μας λέει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Ρέμελης.

Της Βίβιαν Μπενέκου ethnos.gr

Διαβάστηκε 2519 φορές
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter