Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 17:07

Blood-e: Σώζουμε ζωές, είναι στο αίμα μας

Γράφτηκε από 

Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος,Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Blood-e

 

blood

Το Blood-e φιλοδοξεί να αποτελέσει την πρώτη κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα και να αμβλύνει το πρόβλημα έλλειψης μονάδων αίματος ετησίως. Η Ναταλία Κρίτσαλη, ο Παναγιώτης Σφήκας και ο Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος έχουν αναλάβει αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Με κύριο σύνθημα «Σώζουμε ζωές, είναι στο αίμα μας», έχουν ξεκινήσει μια δύσκολή πορεία στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Ωστόσο, τόσο η πρωτοβουλία τους, όσο και οι προσπάθειες τους δεν άργησαν να ανταμειφθούν, κερδίζοντας πολλά βραβεία. Μερικά από τα οποία είναι το 1ο Βραβείο στο διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων και την Metlife, 3o Βραβείο στο Διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας i-bank Καινοτομία και Τεχνολογία και 1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Squeeze. Όπως έχει αναφέρει και ο Κωνσταντίνος Ζάβιακας για την εθελοντική αιμοδοσία, ως ομιλητής του TedxYouth Academy 2015, «Πίσω από μια σειρά ανθρώπων θα βρίσκεσαι εσύ, ανώνυμος για αυτούς και ανώνυμοι αυτοί για σένα, επώνυμη ωστόσο θα είναι η ανθρωπιά». Έτσι νιώθει και ο Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος, όντας και ο ίδιος πλέον εθελοντής αιμοδότης. Στη συνέντευξη του σχολιάζει την εξέλιξη του Blood-e, μοιράζεται τα συναισθήματα του από τη συμμετοχή του σε αυτήν την κοινωνική επιχείρηση, ενώ τέλος κάνει λόγο για τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας.

 

Πως ξεκινάει η ιστορία του Blood-e;

Η Ναταλία Κρίτσαλη όταν ήταν ακόμη στο λύκειο, η οποία είναι και η CEO (chief executive officer) μας, ήταν συμμαθήτρια με τη Ναταλία Μπουγαδέλη, η γιαγιά της οποίας είχε ανάγκη από μετάγγιση αίματος. Ψάχνοντας να βρουν τις φιάλες αίματος που χρειαζόντουσαν να δώσουν στο νοσοκομείο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, βρέθηκαν αντιμέτωπες με την πραγματικότητα του ελληνικού προβλήματος. Εκεί, συνειδητοποιώντας το μέγεθος του προβλήματος, γεννήθηκε η ιδέα της επίλυσης του. Αργότερα, συναντηθήκαμε εγώ, η Ναταλία και ο Παναγιώτης στο πρώτο έτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και ξεκίνησε το Blood-e σιγά σιγά σαν project εντός της σχολής, το οποίο έλαβε αρκετά θετικές κριτικές. Μερικοί καθηγητές και φίλοι μας προσέγγισαν, μίλησαν με ενθαρρυντικά λόγια για την ιδέα και μας προέτρεψαν να την προχωρήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο, αυτό το οποίο σπουδάζαμε στη σχολή μας, το κάναμε πραγματικότητα μέσα από ένα κοινωνικό project. Στήθηκε το business plan και ξεκίνησε η ηλεκτρονική πλατφόρμα να λειτουργεί. Τότε, συνειδητοποιήσαμε ότι αυτή η ιδέα μπορεί να εξελιχθεί σε πάρα πολλούς τομείς. Μέσα από τη συμμετοχή μας σε διαγωνισμούς και την καθημερινή μας τριβή με το θέμα, καταφέραμε μέχρι σήμερα να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουμε μπει στο δρόμο για να βρούμε και να δώσουμε στην ελληνική κοινωνία τη λύση στο πρόβλημα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Τι είναι η αιμοδοσία και ποιους βοηθάει;

Η αιμοδοσία για εμάς στο Blood-e είναι μια ευχάριστη διαδικασία και παράλληλα είναι μια στάση ζωής την οποία πρέπει να έχει κάθε ευσυνείδητος πολίτης στη ζωή του. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Ο καθένας μπορεί να προσέλθει σε μια εθελοντική αιμοδοσία την οποία διοργανώνουμε εμείς, είτε οποιοσδήποτε άλλος, εξετάζεται από έναν γιατρό και εφόσον πληροί τα κριτήρια για να γίνει αιμοδότης, μέσα σε 15 λεπτά ανώδυνης προσφοράς δίνει μια φιάλη αίματος, η οποία μπορεί να σώσει τρεις ανθρώπους. Δεν βοηθάει, όμως, μόνο τους τρεις ανθρώπους, αλλά βοηθάει και τον ίδιο τον εθελοντή να νιώσει την αξία της προσφοράς και σίγουρα το να δίνει αίμα κάνει καλό στην υγεία του. Το τελευταίο, άλλωστε, αποδεικνύεται και από έρευνες.

Η Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες χώρες, υστερεί σε αριθμό αιμοδοτών εθελοντών;

Υστερούμε σημαντικά, ιδιαίτερα σε σχέση με τις χώρες του δυτικού κόσμου, στον αριθμό αιμοδοτών εθελοντών και στη συχνότητα που δίνουν αίμα. Υστερούμε, επίσης, σε ενημέρωση, γεγονός που οδηγεί να υπολειπόμεθα σε προσφορά μονάδων αίματος που διαθέτουμε. Κατόπιν έρευνας, το βασικό πρόβλημα που έχουμε εντοπίσει είναι ότι ο κόσμος αγνοεί την ανάγκη που έχουμε ως κοινωνία. Η ευρεία μάζα πολιτών δεν γνωρίζει ότι έχουμε καθημερινά έλλειψη σε φιάλες αίματος αλλά και πόσο εύκολο είναι να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα. Σε άλλες κοινωνίες του κόσμου, θεωρείται δεδομένο ότι ο καθένας πρέπει να πηγαίνει και να δίνει αίμα. Παρόλα αυτά, θα ισχυριζόμουν ότι πέραν της ενημέρωσης μειονεκτούμε και σε ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι, αυτό της οργάνωσης. Δεν έχει δημιουργηθεί μια ενιαία εθνική στρατηγική για το πως θα προωθήσουμε και θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Με άλλα λόγια, δεν έχει δημιουργηθεί ένα πλάνο, με στόχο να φέρουμε το πρόβλημα μπροστά στον κόσμο, να τον ενημερώσουμε, να του δείξουμε τη λύση και κυρίως να απλουστεύσουμε τη διαδικασία όσο γίνεται, για τους συμμετέχοντες. Κι αυτό το κενό, προσδοκούμε να καλύψουμε με την προσπάθειά μας.

Πιστεύεις ότι στην κοινωνία των μέσων, η δημιουργία μιας ψηφιακής κοινότητας εθελοντών αιμοδοτών μπορεί να παρακινήσει όλο και περισσότερους να συμμετέχουν στη διαδικασία της αιμοδοσίας;

Ζούμε στην εποχή που ανεβάζουμε στη σελίδα μας στο facebook από το τραγούδι το οποίο ακούμε την ώρα που ξυπνήσαμε, μέχρι το που πήγαμε για βόλτα το απόγευμα. Θεωρώ ότι το να κοινοποιούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα στα μέσα ενημέρωσης μια καλή πράξη, μια αυτονόητα καλή πράξη, όπως είναι το να δίνεις αίμα, όχι μόνο μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης, αλλά σίγουρα θα παρακινήσει κι άλλους ανθρώπους να γίνουν μέρος αυτής. Η λογική με την οποία δρούμε ως κοινωνική επιχείρηση, είναι ότι δεν αρκεί μόνο να έχουμε μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο, αλλά χρειάζεται ως οργανισμός να προωθήσουμε την αξία μας σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται, μέσω ενός βιώσιμου οικονομικού πλάνου. Επομένως, μία από τις δραστηριότητές μας είναι να δημιουργούμε προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης της εθελοντικής αιμοδοσίας, τα οποία χρηματοδοτούν επιχειρήσεις και ιδιώτες, με στόχο ο καθένας να γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν καλό στην κοινωνία μας, να βοηθήσουν έναν τέτοιο σκοπό και να προβάλουν την εθελοντική αιμοδοσία. Αν στην κοινωνία των μέσων δεν καταφέρνουμε να φέρνουμε στο προσκήνιο τέτοια ζητήματα, τότε μάλλον δεν τα χρησιμοποιούμε σωστά.

Η ιστορία της αιμοδοσίας στην Ελλάδα ξεκινάει το 1916-1919, όταν ο καθηγητής Σπ. Οικονόμου πραγματοποίησε την πρώτη μετάγγιση αίματος στην Πολυκλινική Αθηνών παίρνοντας αίμα από τον βοηθό του Μ. Πατρικαλάκη. Από τότε δημιουργήθηκαν Σταθμοί Αιμοδοσίας, συστάθηκε Επιτροπή Αιμοδοσίας, ψηφίστηκε ο πιο πρόσφατος νόμος το 1988. Πιστεύεις, λοιπόν, ότι το Βlood-e μπορεί να αποτελέσει με τη σειρά του ένα σταθμό στην ιστορία της αιμοδοσίας;

Αυτό θα το δείξει μόνο η ίδια η ιστορία. Αυτό όμως που θέλω να πιστεύω είναι ότι σύντομα θα μπορούμε να λέμε ότι το Blood-e έπαιξε ρόλο στο να καταφέρουμε να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα της αιμοδοσίας στην Ελλάδα και γιατί όχι και σε άλλες χώρες του κόσμου που έχουν παρόμοια προβλήματα και ανάγκες. Επιδιώκουμε την ανοιχτή επικοινωνία με τους φορείς οι οποίοι αποφασίζουν για το σύστημα της εθελοντικής αιμοδοσίας για να ψηφιοποιηθεί η διαδικασία, να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε απέναντι στην εθελοντή αιμοδότη και να καταφέρουμε εν γένει ως κράτος να παρέχουμε μία υπηρεσία στον πολίτη, η οποία θα είναι αμφίδρομη. Με άλλα λόγια, ζητάμε από αυτόν να συμμετέχει και παράλληλα του εξασφαλίζουμε ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί για κάτι το οποίο σε άλλες χώρες θα ήταν αυτονόητο. Επομένως, αν αξίζουμε να αποτελέσουμε σταθμό στην ιστορία της αιμοδοσίας, θα το δείξει το κατά πόσο θα πείσουμε τον κόσμο να μας ακολουθήσει και να στηρίξει τις ενέργειες μας.

omades

Ισχυρά κίνητρα για να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης, είναι η ιδέα ότι μπορεί να χρειαστεί ο ίδιος στο μέλλον αίμα ή του ζητήθηκε να γίνει προκειμένου να χειρουργηθεί συγγενικό του πρόσωπο. Πως το Blood-e βοηθάει στην ευκολότερη διάδοση της ιδέας για συμμετοχή σε εθελοντική αιμοδοσία;

Τα κίνητρα για να γίνει κανείς εθελοντής αιμοδότης είναι αρκετά. Σίγουρα, το πιο ισχυρό είναι αυτό που «χτυπάει» μέσα στον καθένα, το προσωπικό κίνητρο αυτολοκλήρωσης. Όταν, δηλαδή, συνειδητοποιείς ότι κάνεις κάτι που έχει αντίκτυπο στη ζωή κάποιου άλλου τον οποίο δεν θα γνωρίσεις, αλλά μπορεί για αυτόν τα δεκαπέντε λεπτά που αφιέρωσες να του αλλάξουν τη ζωή, είναι αναμφίβολα από μόνο του κάτι που δεν μπορεί να σε αφήσει ανεπηρέαστο. Η δράση του Blood-e έχει τρεις πυλώνες. Αναλυτικότερα, ο πρώτος τομέας είναι η ηλεκτρονική μας πλατφόρμα η οποία συνδέει τους εθελοντές αιμοδότες με αυτούς που έχουν άμεση ανάγκη και παρέχει όλη την επικοινωνιακή υποστήριξη που μπορεί να χρειάζεται και στις δυο πλευρές. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Blood-e.org, να ενημερωθεί και να βοηθήσει στην εθελοντική αιμοδοσία και αντίστοιχα ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει μία επείγουσα έκκληση. Στον δεύτερο τομέα της δράσης μας, είναι να διοργανώσουμε τις δικές μας εθελοντικές αιμοδοσίες και να προσεγγίσουμε όποιον έχει τη διάθεση να κάνει εθελοντική αιμοδοσία, να την κάνει πιο εύκολα, πιο αποτελεσματικά. Στον τρίτο πυρήνα, και πιο σημαντικό της δράσης μας, είναι η ενημέρωση. Στόχος μας, το μήνυμα να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούμε ότι από τη μέρα που ξεκινήσαμε, δεδομένου ότι στις αιμοδοσίες μας έχουμε κατά 80% νέους εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι δεν έχουν δώσει ποτέ ξανά αίμα, αποτελεί μια απόδειξη ότι βοηθάμε στην ευκολότερη διάδοση της ιδέας. Θέλουμε, λοιπόν, αυτήν την ιδέα να την εξελίξουμε και να δημιουργήσουμε εθελοντές αιμοδότες για μια ζωή. Θέλουμε οι νέοι που συμμετέχουν στις εθελοντικές μας αιμοδοσίες να μην συμμετέχουν επειδή ενημερώθηκαν από εμάς και κινητοποιήθηκαν για μια φορά, αλλά να συνεχίσουν για μια ζωή να προσφέρουν αίμα χωρίς να χρειάζεται να τους το υπενθυμίζουμε ακόμη κι αν αυτό είναι κομμάτι της δράσης μας.

Ποια συναισθήματα βιώνει ο εθελοντής αιμοδότης;

Ο εθελοντής αιμοδότης την ώρα που βρίσκεται σε μια αίθουσα με άλλους συνανθρώπους, οι οποίοι έχουν έρθει να προσφέρουν εθελοντικά για έναν μεγαλύτερο σκοπό από το Εγώ του καθενός, καταλαβαίνει ότι όλα δεν είναι τόσο βραχυπρόθεσμα στη ζωή μας και αυτονόητα, όσο τείνουμε να θεωρούμε στις μέρες μας. Έτσι κι εγώ ο ίδιος, ως εθελοντής αιμοδότης και ασχολούμενος με την συγκεκριμένη ιδέα σε καθημερινή βάση, έχω εκτιμήσει αρκετά την αξία της ζωής. Ένα κοινωνικό πρόβλημα, όπως η έλλειψη αιμοδοτών, είναι ένα ακανθώδες πρόβλημα κι αυτό οδηγεί σε αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στη ζωή. Αντιστοίχως, αν όλοι είχαμε την κοινωνική ωριμότητα να συμμετέχουμε σε εθελοντικές αιμοδοσίες και προσφέραμε δεκαπέντε λεπτά κάθε εξάμηνο από την καθημερινότητά μας, αυτή η πολύ μικρή πράξη θα μπορούσε να επιφέρει μια τεράστια αλλαγή στο ζήτημα. Εδώ, αποδεικνύεται αυτό που λέμε ότι ο καθένας μόνος του έχει πολύ λιγότερη δύναμη από ότι όλες οι δυνάμεις μας συγκεντρωμένες σε μια κοινή κατεύθυνση. Πέρα από τα βαθιά εσωτερικά συναισθήματα που βιώνει ο εθελοντής, αυτό που επιζητούμε στο Blood-e είναι ο αιμοδότης να περνάει καλά στις αιμοδοσίες μας. Γι αυτό το λόγο, οι αιμοδοσίες πραγματοποιούνται σε ιδιαίτερους χώρους, πάντα σε ευχάριστο κλίμα, και παράλληλα με κάποια άλλη δράση. Τέλος, επιδίωξή μας, και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής για smartphone την οποία ετοιμάζουμε, είναι ο εθελοντής να συνεχίζει να εμπλέκεται συναισθηματικά και μετά το πέρας της αιμοδοσίας. Ένα ανταποδοτικό σύστημα δεν είναι απαραίτητο να είναι οικονομικής φύσεως. Μπορεί, όμως, να ξεκινάει απ το πιο απλό, ένα ευχαριστήριο μήνυμα κάθε φορά που η προσφορά του αιμοδότη βρίσκει τελικό αποδέκτη. Άλλωστε ποιο είναι το χρηματικό αντίτιμο για μια πράξη που εξ ορισμού είναι ανιδιοτελής και έχει σημασία ζωής για κάποιους συμπολίτες μας;

Θα ήθελα να μου πεις την καλύτερη εντύπωση εθελοντή που συμμετείχε για πρώτη φορά στη διαδικασία αιμοδοσίας

Η καλύτερη εντύπωση που έχω από εθελοντή, είναι μια εθελόντρια η οποία είχε έρθει τρεις φορές στην εθελοντική αιμοδοσία του Blood-e χωρίς να καταφέρει να δώσει αίμα, είτε γιατί ερχόταν τελευταία στιγμή, είτε γιατί ερχόταν πολύ νωρίς και της τύχαινε και κάποια άλλη δουλειά παράλληλα, είτε γιατί δεν της το επέτρεπε ο γιατρός. Η επιμονή της, όμως ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστη. Στην τελευταία μας αιμοδοσία, στις 28 Φεβρουαρίου στην Τεχνόπολη, την είδα με τεράστια έκπληξη και της είπα «Για ποιο λόγο ήρθες; Αφού ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να καταφέρεις να δώσεις αίμα πάλι!» (γέλια). Και λίγο πιο μετά, περνώντας από το χώρο της αιμοδοσίας, βλέποντάς την στο κρεβάτι να δίνει αίμα, απλά αυθόρμητα έβγαλα το κινητό μου και την έβγαλα φωτογραφία, ενώ γελάγαμε και οι δύο, σχεδόν υστερικά. Αυτό σαν γεγονός πέρα από την αστεία του πλευρά, δείχνει ακριβώς αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Νέους ανθρώπους που συνειδητοποιούν το μέγεθος τόσο του προβλήματος, όσο και της προσφοράς και δεν πτοούνται από τα προβλήματα που έχει το σύστημα αλλά τους παρακινεί η εσωτερική ανάγκη να βοηθήσουν. Κι αυτό θεωρώ ότι είναι το βασικό κίνητρο που έφερε τέσσερις φορές άνθρωπο στις αιμοδοσίες μας. Και προς Θεού μην τρομάξουμε τον κόσμο, δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα με όλους, οι περισσότεροι δίνουν αίμα την πρώτη φορά που έρχονται! (γέλια)

Οι πραγματικές ετήσιες ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται τις 700.000 μονάδες. Από τις οποίες οι 320.000 καλύπτονται από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον του ασθενούς, οι 30.000 από την Ελβετία σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, οι 23.000 από τις ένοπλες δυνάμεις και οι υπόλοιπες από μη τακτικούς αιμοδότες. Το Βlood-e πιστεύεις ότι μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στο να γίνουμε σαν χώρα ανεξάρτητοι στον τομέα αιμοδοσίας;

Με πιο απλά λόγια, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα καλύπτουμε περίπου το 45-50% των αναγκών μας από εθελοντές αιμοδότες. Το πρόβλημα είναι πως πέρα από το γεγονός ότι δεν επαρκούν, οι αιμοδότες δεν είναι και σταθεροί. Προσδοκούμε, σε τρία χρόνια από τώρα, ότι θα έχουμε πλέον μια εθνική λύση στο ζήτημα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Οι Έλληνες ασθενείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν για το που θα βρουν αίμα, θα πρέπει να αποτελεί κάτι δεδομένο. Βέβαια, για την επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου θα πρέπει να συγκεντρώσουμε γύρω μας ανθρώπους, εταιρείες, οργανισμούς, εθελοντές αιμοδότες. Νομίζω πως όσο περνάει ο καιρός, ο κόσμος αντιλαμβάνεται πόσο οργανωμένα και σκληρά είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε για το στόχο μας. Έτσι, λοιπόν, ανακαλύπτοντας τις παθογένειες του συστήματος, πρέπει να κινηθούμε έτσι ώστε να σταματήσουμε να έχουμε δότες αντικατάστασης, συγγενών και φίλων, και να κυνηγήσουμε με ένα εθνικό μέτωπο πως θα καταφέρουμε να αυξήσουμε το ποσοστό εθελοντών αιμοδοτών .

Ο James Harisson είναι ένας 75χρονος Αυστραλός που έχει το «χάρισμα», στο αίμα του περιέχονται σπάνια αντισώματα χάρη στα οποία έχει σώσει τη ζωή, τόσο σε νεογέννητα έμβρυα, όσο και σε ενηλίκους. Από την μέχρι τώρα πορεία σου στο Βlood-e έχεις συναντήσει ανάλογο παράδειγμα;

Δυστυχώς όχι, δεν είχαμε αυτήν την τύχη να συναντήσουμε αντίστοιχο παράδειγμα. Έχουμε, όμως, συναντήσει αρκετούς ανθρώπους και νέους και μεγαλύτερους οι οποίοι έχουν το εξής «χάρισμα». Το «χάρισμα» πέρα από το να αποφασίσουν να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες , να έχουν και τη διάθεση, να βοηθήσουν να μεταδοθεί το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Είναι πραγματικά συγκινητικό, όταν λαμβάνεις μήνυμα από κάποιον που δεν γνωρίζεις προσωπικά και σου λέει πως η κίνηση που έχεις κάνει τον έχει αγγίξει τόσο ώστε να θέλει εθελοντικά να βοηθήσει σε οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ήταν όταν στην τελευταία μας δράση, στις 28 Φεβρουαρίου στην Τεχνόπολη, όπου διοργανώσαμε μια ημερίδα για τα παιδιά και τον εθελοντισμό και παράλληλα μια αιμοδοσία για το Σύλλογο « Φλόγα», λάβαμε αρκετά μηνύματα τόσο προσωπικά από φίλους και συγγενείς, όσο και στα μέσα επικοινωνίας του Blood-e από ανθρώπους που απλά ήθελαν να βοηθήσουν και να συμβάλουν σε αυτό το συλλογικό έργο. Είδαμε, λοιπόν, ανθρώπους που δεν είχαν αυτό το χάρισμα στο αίμα τους, αλλά ανθρώπους που πρόσφεραν κάτι όχι επειδή τους περίσσευε, αλλά γιατί το χρειαζόταν κάποιος άλλος.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για το Blood-e;

Επί του παρόντος, διοργανώνουμε τα δικά μας εκπαιδευτικά προγράμματα με τίτλο «Blood-e for Education». Τα τελευταία, βασίζονται στη δημιουργία δικών μας επιτραπέζιων παιχνιδιών ως μέρος ενός συνολικού εκπαιδευτικού προγράμματος με στόχο να προσεγγίσουμε σχολεία και να φέρουμε τα παιδιά σε πρώτη επαφή με τον εθελοντισμό και κατ' επέκταση με την εθελοντική αιμοδοσία, σε ένα χώρο όπου πέρα από γνώσεις για ανάγνωση, γραφή και αριθμητική πρέπει να λαμβάνουν και κοινωνική παιδεία. Επομένως, αυτό είναι ένα από τα μελλοντικά μας σχέδια, στο οποίο πιστεύουμε ακράδαντα, δεδομένης της ανταποδοτικής του αξίας για τον ζητούμενο στόχο μας. Επιδιώκουμε γενικότερα την προσέλκυση νέων ηλικιακά εθελοντών. Επιπλέον, σε ευρύτερο πλάνο, ευελπιστούμε μέσα σε ένα χρόνο να έχουμε επικοινωνήσει με όσους ανά την Ελλάδα επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας, προκειμένου να ανταλλάξουμε ιδέες και να δώσουμε λύσεις. Ως startup αλλά και ως νεότεροι στο χώρο, οφείλουμε να είμαστε εξωστρεφείς, να γνωρίσουμε και να πάρουμε γνώση απ’όσους δραστηριοποιούνται ήδη στο χώρο και αντίστοιχα να δώσουμε κι εμείς τις ιδέες μας για μια εξελικτική διαδικασία. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα, μας έχουν ήδη προσεγγίσει μεμονωμένα άτομα και φορείς που θέλουν να κάνουν την αιμοδοσία μια προσιτή και εύκολη διαδικασία. Γι' αυτό και τους επόμενους μήνες, θα συνεργαστούμε με τους αποφοίτους της Σχολής Μωραΐτη, με το THE CUBE, το Αthens Workshops, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και με την εταιρεία PWC , για να οργανώσουμε εθελοντικές αιμοδοσίες στο δικό τους χώρο σε ένα πλαίσιο ενημέρωσης και κοινωνικής προσφοράς. Αυτό φυσικά που αναμένουμε με μεγάλη χαρά είναι το application μας το οποίο θα έχει κυκλοφορήσει δοκιμαστικά μέχρι το καλοκαίρι και ευελπιστούμε να δώσει νέα πνοή στη φωνή της εθελοντικής αιμοδοσίας και να αποτελέσει ένα κοινό τόπο για όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με την προώθηση αυτού του στόχου. Συνεπώς, όλες οι μελλοντικές μας κινήσεις, τόσο οι παραπάνω όσο και αυτές που δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμες, έχουν κοινό παρονομαστή, να δείξουμε στον κόσμο ότι η επίλυση αυτού του προβλήματος δεν είναι παρά ένας εφικτός στόχος αναβάθμισης της κοινωνικής μας ευθύνης.

logo

 

Διαβάστηκε 3443 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016 02:21
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter