Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014 16:06

«Ατέρμονη επανάληψη»

Γράφτηκε από τον 

atermoni-epanalipsiΠρωταρχικός σκοπός λειτουργίας των μέσων μαζικής επικοινωνίας είναι να ενημερώνουν έγκαιρα και έγκυρα, δηλαδή να μεταδίδουν κάθε είδους μηνύματα, πληροφορίες και ειδήσεις. Ωστόσο, θα ήταν σημαντική παράλειψη αν δεν αναφερθούμε και στον ψυχαγωγικό ρόλο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Πιο συγκεκριμένα, στην τηλεόραση τα πιο δημοφιλή ψυχαγωγικά θεάματα αποτελούν οι σαπουνόπερες και οι κωμωδίες.

Οι σαπουνόπερες ανήκουν σε ένα ύφος γραφής που δημιουργήθηκε από την τηλεόραση και κατέχοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στα περισσότερο παρακολουθούμενα προγράμματα στον κόσμο, κατατάσσονται σε διάφορα είδη , τουλάχιστον όπως εκπροσωπούνται στη βρετανική τηλεόραση. Από την άλλη πλευρά, η τηλεοπτική κωμωδία έχει στόχο να διασκεδάσει το κοινό μέσω του χιουμοριστικού περιεχομένου της. Όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης, το γέλιο φέρνει την κάθαρση της ψυχής με ανώδυνο τρόπο.

Οι σαπουνόπερες κατά κύριο λόγο αποτελούν εύπεπτα προγράμματα που θίγουν κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα στα οποία καλείται ο σημερινός άνθρωπος να αντεπεξέλθει. Με άλλα λόγια, το κοινό βλέπει στην οθόνη πως η ζωή του να παίρνει σάρκα και οστά. Αντιλαμβάνεται πως δεν είναι μόνος του στη δυστυχία του, με αποτέλεσμα να ταυτίζεται με τα διλήμματα και τα ζητήματα που ανακύπτουν μέσα από την κονίστρα της ζωής. Ο άνθρωπος ταυτίζεται και λατρεύει τους σταρς που παράγει η βιομηχανία θεάματος, διότι έτσι δραπετεύει από την ανία και τις σκοτούρες. Κατά τον ίδιο τρόπο, λειτουργούν και οι προβαλλόμενες κωμωδίες, οι οποίες έχουν αλλοιώσει το νόημα του χιούμορ, κατά συνέπεια να έχει πέσει στον καιάδα της παρερμηνείας και πολυχρησίας του με λάθος μάλιστα όρους.

Αναμφισβήτητα, η παρακολούθηση τέτοιων θεαμάτων δεν προσφέρει ουσιαστική ψυχαγωγία, δηλαδή δεν καλλιεργεί την αισθητική, την έκφραση του ωραίου, προκειμένου να συμβάλλουν καταλυτικά στη διάπλαση της προσωπικότητας του κοινού. Τα σημερινά προγράμματα έχουν αποτύχει να προσφέρουν τη λύτρωση και την κάθαρση που ένιωθε το αρχαίο ακροατήριο με την παρακολούθηση είτε μιας τραγωδίας, είτε μιας κωμωδίας.

Επομένως, οι σαπουνόπερες και οι τηλεοπτικές κωμωδίες προβάλλουν αντίγραφα της καθημερινής ζωής και ανακυκλώνεται η ίδια η θεματολογία τους, δηλαδή ο τηλεθεατής έχει την εντύπωση πως βλέπει τη ζωή του να επαναλαμβάνεται μπροστά στα μάτια του. Σ'αυτό το σημείο, λοιπόν, ταιριάζει η θεωρία του Νίτσε για την «αιώνια επιστροφή» ή «αιώνιος γυρισμός»˸

«Κι αν μια μέρα ή μια νύχτα, ερχόταν ένας δαίμονας και γλιστρούσε μέσα στην υπέρτατη μοναξιά σου και σούλεγε: «Αυτή τη ζωή, όπως την έζησες και την ζεις ως τα τώρα, πρέπει να την ξαναρχίσεις από την αρχή, και να την ξαναρχίζεις αδιάκοπα˙ χωρίς τίποτα το καινούργιο˙ αντίθετα, μάλιστα! Ο παραμικρός πόνος, η παραμικρή ευχαρίστηση, η παραμικρή σκέψη, ο παραμικρός στεναγμός, όλα όσα ένιωσες στη ζωή σου θα ξαναρθούν, κάθε τι το άρρητα μεγάλο και το άρρητα μικρό που έχει μέσα της, όλα θα ξαναρθούν, και θα ξαναρθούν με την ίδια σειρά, με την ίδια ανελέητη διαδοχή…. κι αυτή η αράχνη θα ξαναρθεί, κι αυτό το σεληνόφωτο ανάμεσα στα δέντρα, κι αυτή η στιγμή, κι εγώ ο ίδιος! Η αιώνια κλεψύδρα της ζωής θα ξαναγυρίζει ακατάπαυστα, κι εσύ μαζί της, απειροελάχιστη σκόνη των σκονών!»… Δεν θάπεφτες κατάχαμα, δεν θα έτριζες τα δόντια σου και δεν θα καταριώσουν αυτό το δαίμονα; Εκτός πια, αν έχεις ζήσει κάποια θαυμαστή στιγμή, οπότε θα του απαντούσες: «Είσαι θεός˙ ποτές μου δεν άκουσα τόσο θείο λόγο!» Η «αιώνια επιστροφή» είναι μια ιδέα μυστηριώδης και ο Νίτσε με αυτήν έφερε πολλούς φιλοσόφους σε δύσκολη θέση: δηλαδή μια μέρα όλα πρόκειται να επαναληφθούν όπως ήδη τα έχουμε ζήσει και ότι ακόμα κι η επανάληψη αυτή θα επαναλαμβάνεται ασταμάτητα! Στην θεωρία ή καλύτερα “ομοίωμα θεωρίας” της “αιώνιας επιστροφής” ο Νίτσε αναδεικνύει τη σημασία του “είναι του γίγνεσθαι” και της κυκλικής του αναγκαιότητας. Ο κόσμος του Νίτσε μπορεί να θεωρηθεί ένα ομοίωμα, ένα αντίγραφο που αναπαράγεται στο διηνεκές: “επειδή σε κάθε στιγμή είναι επανάληψη, ομοίωμα πραγμάτων που συνέβησαν ήδη απεριόριστες φορές”.

Έτσι, λοιπόν, όπως ο τηλεθεατής βλέπει παθητικά τις ίδιες τις τηλεοπτικές νουβέλες επί σειρά ετών, με παρόμοιο τρόπο ο Νίτσε δηλώνει πως ο άνθρωπος θα βιώσει ξανά και ξανά τις κακές και καλές στιγμές της ζωής του με τον ίδιο πάντα τρόπο. Γι ΄ αυτό το λόγο όπως επισημαίνει και ο Bolz (με πλούσιο συγγραφικό έργο, οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο της επικοινωνίας του μάρκετινγκ και της διαφήμισης.) «Το πρόβλημα κάθε τηλεοπτικής σειράς είναι η αιώνια επιστροφή του ίδιου».

Αγγελική-Φλώρα Θανοπούλου

Φοιτήτρια

Πρόσκληση για συμμετοχή στην Έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαβάστηκε 2936 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014 16:22
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια (5)

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter