Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Κυριακή, 17 Μαΐου 2015 20:05

Το γάντι από το μέλλον του Χάρη Ιωάννου

Γράφτηκε από 

χαρης ιωαννουΌσοι γνωρίζουν ή έχουν παρακολουθήσει ομιλίες του Έλληνα ψυχιάτρου Κώστα Γκοτζαμάνη, σίγουρα θα τον έχουν ακούσει να ισχυρίζεται ότι η νεανικότητα δεν έχει να κάνει μόνο με την ηλικία. Υπάρχουν νέοι στην ηλικία που έχουν όμως χάσει την ικανότητα να ονειρεύονται. Σίγουρα, ένας από τους σοβαρότερους λόγους που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι αυτός ο ισχυρισμός αληθεύει, είναι οι υφιστάμενες κοινωνικές και οικονομικές συγκυρίες που τείνουν να αμβλύνουν τη διάθεση μας για δημιουργικότητα και φαντασία.

Αναμφισβήτητα,υπάρχουν ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης, νέοι που αγωνίζονται και ονειρεύονται ένα μέλλον διαφορετικό, ο καθένας μέσα από τα δικά του μάτια. Είναι αλήθεια ότι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των ονείρων μας είναι η ρουτίνα. Πράγματι, ο σύγχρονος άνθρωπος αναλώνεται σε μια σειρά καθημερινών πράξεων, που μοιάζει να επαναλαμβάνεται αέναα, και να απορροφά απειλητικά κάθε επιθυμία και όρεξη για να τολμήσει να ονειρευτεί. Επιπρόσθετα, ένας άλλος επικίνδυνος εχθρός αποτελεί το γεγονός ότι πολλές φορές θεωρούμε πως τα αυτονόητα είναι όνειρα που ταιριάζουν σε άτομα χωρίς υψηλούς στόχους και πρωτότυπες ιδέες. Ένας ακόμη αντίπαλος των ονείρων μας, είναι τα όνειρα των άλλων. Δεν είναι λίγες οι φορές, που το όνειρο του διπλανού μας νιώθουμε ότι μας σκιάζει ή ότι πρόκειται για ένα όνειρο για το οποίο αξίζει να παλέψεις, ενώ το δικό μας μοιάζει ασήμαντο, σχεδόν ένας κόκκος άμμου μιας ολόκληρης παραλίας.

Και κάπως έτσι, ένα παιδικό όνειρο του Χάρη Ιωάννου θα κερδίσει τις εντυπώσεις Ελλήνων και ξένων, όσο μικρό ή μεγάλο φαντάζει στα μάτια του καθενός. Η δικιά του ιστορία ξεκινάει μόλις στην ηλικία των 15 χρόνων και όπως έχει εξομολογηθεί πολλές φορές, ενώ βρισκόταν με τη γιαγιά του στο χωριό και έβλεπαν μαζί τηλεόραση, της ζητάει να αλλάξει κανάλι, και συνειδητοποιεί πως εκείνη προσπαθούσε να πιάσει το τηλεκοντρόλ, όμως γλιστρούσε από τα χέρια της. Τότε, θέτει ένα ερώτημα στον εαυτό του, « τι μπορώ να κάνω γι΄αυτό το πρόβλημα;».

Δύο χρόνια μετά περίπου, θα εφεύρει τον εξωσκελετό, μια συσκευή-γάντι ενίσχυσης κινήσεων παλάμης, προκειμένου να βοηθήσει άτομα που παρουσιάζουν δυσκολία στην κίνηση των άνω άκρων. Αναλυτικότερα, επρόκειτο για μια μεταλλική κατασκευή με αισθητήρες πίεσης που αντιλαμβάνονται πότε το άτομο που φοράει το γάντι πάει να κάνει μία κίνηση με το χέρι μέσα από ένα επεξεργαστικό σύστημα, που βρίσκεται πάνω στο γάντι και χάρη στη βοήθεια αλγόριθμων δίνεται εντολή σε κινητήρες να κινητοποιήσουν το χέρι. Με παρότρυνση καθηγητή του συμμετέχει στον 24º European Union Contest for Young Scientists (EUCYS) 2012, που πραγματοποιήθηκε στην Μπρατισλάβα,εκπροσωπώντας τη χώρα μας και κατορθώνει να αποσπάσει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της Μηχανικής, κερδίζοντας παράλληλα και το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ.

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις , όμως , τον ανάγκασαν να κλειδώσει στο εργαστήρι όσα σχετίζονταν με το γάντι, προκειμένου να πραγματοποιήσει ένα άλλο του όνειρο, να φοιτήσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο και μάλιστα στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο .Ο τότε μαθητής της τρίτης λυκείου πετυχαίνει το στόχο του και πλέον είναι έτοιμος για νέες εμπειρίες στον κόσμο της τεχνολογίας. Πράγματι, το Σεπτέμβριο του 2013 θα είναι ένας από τους 15 φιναλίστ στο τρίτο ετήσιο Google Science Fair και θα ταξιδέψει μέχρι την Καλιφόρνια. Εκεί, όπως έχει επισημάνει ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που του χάρισε όχι μόνο νέες γνωριμίες, αλλά και περισσότερη δίψα για το αντικείμενό του. Από τη Google ,μάλιστα, βοηθήθηκε ώστε να μειώσει έξι φορές το βάρος του ρομποτικού χεριού και να μειώσει το κόστος παραγωγής του κατά 400%.Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος φιναλίστ στους δεκαπέντε, αλλά και ο πρώτος Έλληνας που διακρινόταν σε έναν τέτοιο διαγωνισμό. Κάπου εκεί του έγινε πρόταση από δύο κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο. Το αμερικάνικο ΜΙΤ και το βρετανικό Imperial. Αυτό όμως που θα σοκάρει όλους,είναι η αρνητική του απάντηση σε αυτές τις δύο προτάσεις.

Ο νεαρός εφευρέτης δε ξέφυγε ούτε της προσοχής της UNICEF, που τον τίμησε για την συμβολή του στη βελτίωση της ζωής ανθρώπων με αναπηρία. Οι νέες ιδέες και προτάσεις δε σταματούν εκεί, αφού όντας υπέρμαχος της επιχειρηματικότητας, που βλέπει να ανθίζει και στη χώρα μας, ονειρεύεται να δει στην αγορά το γάντι του και έχει αναλάβει και την σύσταση τριών start-up εταιριών, όπου η μία έχει να κάνει με ένα 3D printer, η άλλη με το γάντι και η τελευταία με mobile applications.

Έτσι, έχοντας στο νου του ότι η επιχειρηματικότητα είναι πλέον μόδα στον Ελλαδικό χώρο, συνεχίζει να παλεύει σε αυτόν τον τομέα και να επιμένει να στηρίζει την πατρίδα του περήφανα με κάθε τρόπο. Σε άρθρο του που έχει δημοσιευθεί στην Digital Agenda for Europe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει ότι μέχρι πριν τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό της Google και την επίσκεψη του στην Silicon Valley ήταν αρκετά απαισιόδοξος όσον αφορά το fund-raising για νέες επιχειρηματικές ιδέες. Όμως, με μια δυνατή ομάδα και μια πολλά υποσχόμενη ιδέα ένας νέος δεν είναι ανάγκη να μεταναστεύσει ή ακόμη και να φύγει από την Ελλάδα. Το μόνο πρόβλημα που καλείται ο επιχειρηματικός κόσμος να αντιμετωπίσει είναι το μεγάλο βάσανο της ελληνικής γραφειοκρατίας. Σε αυτό το σημείο, υπογραμμίζει ότι αυτό το εμπόδιο δεν πρέπει να λειτουργήσει ανασταλτικά για την αποπεράτωση των δικών μας ονείρων.

 

 Συνοψίζοντας, ο σημερινός κόσμος έχει ανάγκη τη δημιουργικότητα, την αστείρευτη φαντασία και την επαναστατικότητα της φύσης της νέας γενιάς. Χρειάζεται νέους και νέες που δε διστάζουν να τολμήσουν,έστω κι αν οι πιθανότητες επιτυχίας φαντάζουν άπιαστο όνειρο. Όμως, είναι καλό ο άνθρωπος να θυμάται ότι μέσα από τις μεγαλύτερες αποτυχίες χτίζονται τα πιο γερά θεμέλια μιας μεγάλης επιτυχίας. Το σημαντικό ,λοιπόν, είναι να προσπαθεί να ξεπερνά τον εαυτό του, μέρα με τη μέρα να κάνει ένα βήμα παραπέρα, ένα βήμα που θα του χαρίσει την αυτοπραγμάτωση και την ηθική ικανοποίηση υλοποίησης του επιδιωκόμενου σκοπού. Θέλω ,λοιπόν, κλείνοντας να αναφέρω τα λόγια του Χάρη Ιωάννου ως τροφή για σκέψη για τον καθένα μας, ότι «Όλοι σας ξεχωριστά έχετε έναν εφευρέτη μέσα σας, κι αυτό που θα ήθελα να κάνετε είναι απλά να τον αφήσετε να βγει έξω και να αλλάξει τον κόσμο γύρω του».

Διαβάστηκε 3037 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016 21:50
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια (1)

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter