Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015 13:46

Nigel Ackland : Σθένος και Τεχνολογία

Γράφτηκε από 

nigelΏρα δύο το μεσημέρι. Η αγωνία της αναμονής φαίνεται στις νευρικές κινήσεις και στη γνωστή φλέβα στο μέτωπο που κοντεύει να εκραγεί. Ευτυχώς, το εύθυμο κλίμα της προετοιμασίας του TEDx Academy 2015 και τα πειράγματα από τους άλλους εθελοντές λειτουργούν καταλυτικά. Στην είσοδο του Μεγάρου Μουσικής ένας ψηλός κύριος περιμένει να τον υποδεχτούν. Στην πρώτη μας συνάντηση δε νιώθω σίγουρη αν πρέπει να κάνω χειραψία με το βιονικό του χέρι, ωστόσο το εγκάρδιο χαμόγελό του, αλλά και η παράθεση του δεξιού του χεριού αντιστάθμισε κάθε είδους αμφιβολία. Είχα, λοιπόν, την ευκαιρία να γνωρίσω τον Nigel Ackland, έναν από τους πρώτους ανθρώπους στον κόσμο που χρησιμοποίησε τελευταίας τεχνολογίας βιονικό χέρι (bebionic 3 hand).

Περνώντας την είσοδο του Μεγάρου Μουσικής, αντικρίζει τους εθελοντές της εκδήλωσης να δουλεύουν με πολύ κέφι και χαιρετώντας τους με ενθουσιασμό λέει «Όλοι γελάνε, είναι εκπληκτικό». Όπως θα συζητήσω και μαζί του αργότερα, πιστεύει πως το έργο των εθελοντών είναι πολύτιμο, καθώς αποτελούν την ψυχή κάθε μορφής κοινωφελούς δράσης.

Η συγκινητική ιστορία του Νigel Ackland ξεκινάει περίπου πριν από εννιά χρόνια, όταν ένα εργατικό ατύχημα θα αλλάξει ριζικά τη ζωή του. Εργαζόταν ως τήκτης πολύτιμων μετάλλων κι έπειτα από τον τραυματισμό του από βιομηχανικό εργαλείο, η μοίρα θα του επιφυλάξει μια εντελώς διαφορετική ζωή, που στην αρχή φάνταζε εφιάλτης. Οι επεμβάσεις διήρκεσαν έξι μήνες, όμως κάποιες επιπλοκές και μολύνσεις θα αναγκάσουν τους γιατρούς να ακρωτηριάσουν το δεξιό του βραχίονα. Όπως έχει επισημάνει κατά καιρούς σε συνεντεύξεις του, το Βebionic 3 ελέγχεται από τα σήματα του εγκεφάλου, και λειτουργεί όπως θα λειτουργούσε κανονικά ο αρχικός του ώμος. Με άλλα λόγια, έχει δύο ηλεκτρόδια στους μύες του χεριού, που κατευθύνουν τις κινήσεις του. Επιπρόσθετα,αξίζει να σημειωθεί, ότι η πρώτη επαφή με το νέο τεχνολογικό επίτευγμα του προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση, αφού μετά από πέντε χρόνια είχε και πάλι τη δυνατότητα να κλείνει και να ανοίγει την παλάμη του,να κρατάει, να αγγίζει, να ζουλάει αντικείμενα. Πλέον έχει την ικανότητα να κάνει ένα μεγάλο μέρος από τα πράγματα που έκανε πριν τον ακρωτηριασμό του. Όπως τόνισε σε συνέντευξη του στο NEWS 247 «Προς το παρόν, αλλά πιστεύω πως αυτό θα αλλάξει σύντομα, δεν έχω την αίσθηση της αφής. Χρειάζομαι ρεύμα για να φορτίσω τις μπαταρίες μου ( δηλαδή πρέπει να πληρώνω κάθε φορά που το κουνάω).Επίσης, δεν είναι αδιάβροχο.».

Ο Αckland μετά το μεγάλο σοκ, είχε φτάσει στο σημείο να εκμυστηρευτεί στον ψυχίατρό του ότι επιθυμεί να αυτοκτονήσει. Έκτοτε πραγματοποίησε μια μακρά οδυνηρή πορεία.Είχε περάσει χρόνια φορώντας άβολες, χαμηλής ποιότητας προθέσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός «γάντζου» όπως το αποκαλεί, από τα οποία υπέφερε από μολύνσεις, πόνο και αισθανόταν ντροπή κάθε φορά που έπεφτανκάτω σε δημόσιο χώρο. Κι όλα αυτά ένα χρόνο πριν χρησιμοποιήσει το Bebionic 3 hand. Αναμφισβήτητα, χάρη στις νέες τεχνολογίες η ζωή του βελτιώθηκε αισθητά. Πιο συγκεκριμένα, όπως συνηθίζει να αναφέρει στις ομιλίες του ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα των πρόσθετων μελών είναι η θετική επίδραση στην ψυχολογία.

Την ημέρα της εκδήλωσης, αφού παραχώρησε συνέντευξη σε μια δημοσιογράφο, τον ρώτησα εάν το μότο στη ζωή του είναι «πως να μετατρέψεις ένα ατύχημα σε μια ευκαιρία». Εκείνος τότε μου απάντησε «Δεν είχα ποτέ πλάνο για το μέλλον μου. Μέχρι πρόσφατα δεν πίστευα ότι είχα μέλλον για να σχεδιάσω. Η «Καινούργια και Διαφορετική μου Ζωή» συνέβη ως αποτέλεσμα της βοήθειας και της υποστήριξης που μου προσέφεραν άλλοι άνθρωποι». Αυτό όμως που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν πόσο ανοιχτά και πρόθυμα συνομιλούσε με τους παρευρισκόμενους. Τότε, μου γεννήθηκε η απορία και δε δίστασα να τον ρωτήσω πως αισθάνεται που με τον νέο τρόπο ζωής του έχει εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους. Ο Αckland, αφού το σκέφτηκε για λίγο, η πρώτη λέξη που μου είπε ήταν «ταπεινός», την οποία επαναλάμβανε συνέχεια. Ύστερα, πρόσθεσε «Εάν μου έλεγαν ότι εμπνέω τους ανθρώπους, θα ένιωθα λίγο αμήχανα και πολύ ταπεινός. Πράγματι, νιώθω μέσα μου ένα έντονο συναίσθημα, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που κάνω ότι κάνω. Το κάνω επειδή πραγματικά δεν θα ήθελα κανένας άλλος να περάσει την εμπειρία που είχα πριν αποκτήσω το υψηλής τεχνολογίας Bebionic 3 hand. Eάν μπορώ να πω κάτι που να εμπνέει τους λιγότερο τυχερούς ανθρώπους να αλλάξουν θετικά τη ζωή τους τότε, είμαι ένας πολύ χαρούμενος άνθρωπος».

Η στιγμή της ομιλίας του πλησιάζει. Όμως, το άγχος τον έχει κυριεύσει, αδύνατον να σταθεί ακίνητος στη θέση του στην αίθουσα Τριάντη, επιζητά καθαρό αέρα και λίγο χρόνο για περπάτημα. Λίγα λεπτά πριν ανέβει στη σκηνή, μου ψιθυρίζει να τον σπρώξω ελαφρώς όταν θα έρθει η σειρά του. Διασχίζει τη σκηνή δεχόμενος ένα θερμό χειροκρότημα. Ξεκινάει την ομιλία του κάθιδρος από το άγχος, γεγονός που τον οδηγεί να ξεχάσει τα λόγια του, να βγάλει το κρυμμένο χαρτί από την τσέπη του και να το πετάξει επιδεικτικά στο πάτωμα. Ήταν ο λόγος που είχε προετοιμάσει. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, ήταν ο εαυτός του, ο γενναίος άνθρωπος που είχα γνωρίσει και θαυμάσει αυτές τις δύο μέρες. Ο άνθρωπος που αυτοσαρκαζόταν και προσπαθούσε να μεταφέρει στο κοινό με όσο γίνεται πιο αληθινά λόγια την μοναδική του εμπειρία. Γιατί, δυστυχώς, ο κόσμος μας είναι προορισμένος μόνο για τους αρτιμελείς και άνθρωποι σαν τον Nigel πρέπει να παλέψουν για μια «διαφορετική» αντιμετώπιση της πραγματικότητας που τους περιβάλλει. Όπως έχει υπογραμμίσει, οι λεγόμενοι «ανάπηροι» του παρόντος γίνονται οι «πρωτοπόροι» του αύριο πράγμα το οποίο ξεκινάει να έχει θετική επίδραση στη συμπεριφορά των ανθρώπων.Η ομιλία του τελείωσε με ένα δυνατό και μακράς διαρκείας χειροκρότημα, ενώ πολλοί από το κοινό σηκώθηκαν όρθιοι κλαίγοντας. «Μια αλλαγή στη ζωή μας δεν σηματοδοτεί το τέλος της», είναι το μήνυμα που κέρδισε τις καρδιές του ακροατηρίου.

Κλείνοντας για τελευταία φορά πίσω μου την πόρτα του Μεγάρου Μουσικής, σταμάτησα για λίγα λεπτά αναλογιζόμενη την εκδήλωση, τις νέες γνωριμίες, τις φιλίες, τα χαμόγελα και τα δάκρυα, την προσπάθεια των εθελοντών, αλλά και την τελευταία φράση του Ackland πριν αποχωρήσει, «Εσείς οι νέοι, οι εθελοντές με τη ζωντάνια και την αστείρευτη ενέργειά σας, είστε το μέλλον της Ελλάδας. Η χώρα που γέννησε τη φιλοσοφία, τη δημοκρατία, το θέατρο, τις τέχνες οφείλει να δώσει το έναυσμα μιας καινούργιας αρχής».

Διαβάστηκε 2555 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015 14:39
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter