Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Τρίτη, 21 Μαΐου 2013 09:58

Ποιοι και πότε θα υποβάλουν φορολογική δήλωση μέσω του Taxisnet

Γράφτηκε από  Τζένη

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει το taxisnet ώστε οι πολίτες να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Οι φορολογούμενοι ανέρχονται στα 5,6 εκ. . Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων είναι η 30η Ιουνίου 2013  αλλά είναι ακόμη άγνωστο αν θα  δοθεί παράταση.

Όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέσω του διαδικτύου ανεξαρτήτως του ύψους εισοδήματος ή της πηγής του . Όσοι δεν έχουν παραλάβει τον κλειδάριθμό τους θα πρέπει διαδικτυακά να κάνουν αίτηση και στη συνέχεια να πάνε στη ΔΟΥ της περιοχής τους για  να τον παραλάβουν.

Οι Δημόσιοι υπάλληλοι (περίπου 560.000) που μισθοδοτούνται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής και άλλοι 450.000 συνταξιούχοι του δημοσίου και εκατοντάδες χιλιάδες άλλων ταμείων θα δουν το ηλεκτρονικό έντυπο E1 της φορολογικής τους δήλωσης με προσυμπληρωμένα από την εφορία τα στοιχεία για το ύψος των αποδοχών τους το 2012 καθώς και τα ποσά του παρακρατούμενου και του αναλογούντος φόρου.

Οι ίδιοι απλώς θα ελέγξουν τα στοιχεία, για την περίπτωση λαθών, και θα συμπληρώσουν τους υπόλοιπους κωδικούς για τεκμήρια διαβίωσης, αφορολόγητες δαπάνες κ.ά).

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος δεν θα αποσταλούν βεβαιώσεις αποδοχών στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΟΓΑ αλλά οι ίδιοι θα πρέπει να εισέλθουν στον ιστότοπο του ταμείου τους και πληκτρολογώντας τα στοιχεία τους να εκτυπώσουν τη βεβαίωση με το συνολικό ποσό της σύνταξης που έλαβαν το προηγούμενο έτος και τον παρακρατούμενο και αναλογούντα φόρο προκειμένου να τα αναγράψουν στους σχετικούς κωδικούς του ηλεκτρονικού εντύπου.

Στους συνταξιούχους των άλλων ταμείων οι βεβαιώσεις θα αποσταλούν ταχυδρομικά.

Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι η υποχρέωση αναγραφής του συνόλου των εισοδημάτων, ακόμη και αυτών που έχουν ήδη φορολογηθεί. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, οι υπεραξίες ακινήτων, οι κάθε είδους παροχές κ.ά.

Τα ποσά αυτά θα προστεθούν στο συνολικό εισόδημα του φορολογούμενοι και θα υπολογισθεί και για αυτά εισφορά αλληλεγγύης (1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος). Για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι καλούνται, υποχρεωτικά, να δηλώσουν τους τόκους των καταθέσεων, αλλά και όλα τα εισοδήματα τους, από όπου και αν προέρχονται και ανεξάρτητα από το αν έχουν φορολογηθεί ή αν έχουν τύχει απαλλαγής.

Όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών αλλά θεωρούνται ως μισθωτοί, (είτε γιατί έχουν έως τρεις εργοδότες είτε γιατί ο ένας εξ' αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος), πρέπει να το δηλώσουν για να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ και όχι 650 ευρώ.

Οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών που θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν θα υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση αλλά θα πρέπει να προμηθευτούν από την εφορία δικό τους ΑΦΜ.

Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένα του 2012 ή πήραν «έναντι», θα δηλώσουν μόνο τα ποσά που εισέπραξαν και τους παρακρατούμενους και αναλογούντες φόρους αλλά για να κάνουν αυτή τη διάκριση πρέπει στο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας του εργοδότη τους να αναγράφονται σε ξεχωριστές στήλες οι καταβληθείσες και μη αποδοχές.

Πολλοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν το φόρο εισοδήματος είτε σε δύο δόσεις, είτε εφάπαξ διότι τα εκκαθαριστικά τους θα εκδοθούν από τον Αύγουστο και μετά.

Διαβάστηκε 2025 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Μαΐου 2013 10:30
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter