Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Σάββατο, 30 Απριλίου 2011 10:27

Νεανική Επιχειρηματικότητα: Παρουσίαση της εταιρείας iPigWorld

Γράφτηκε από τον 

Λίγα Λόγια για το Λινό Κτενά:Ονομάζομαι Λίνος Κτενάς και είμαι 28 ετών. Οι σπουδές μου ξεκίνησαν στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και ευτυχώς ολοκληρώθηκαν σχετικά σύντομα στα 5 χρόνια. Από πλευράς σπουδών, δύο στοιχεία έχω καταφέρει να συγκρατήσω στο μυαλό μου από εκείνα τα χρόνια. Ένα πρώτο, είναι το Erasmus που έκανα στην μαγευτική Bologna της Ιταλίας και ένα δεύτερο είναι μια ατάκα ενός καθηγητή μου: ‘Ο Έλληνας φοιτητής είναι σαν τον βάτραχο μέσα σε μια κατσαρόλα που μόλις ξεκίνησε να βράζει. Θα κάτσει μέσα μέχρι να βράσει το νερό και θα βράσει μαζί του’.

Συμπέρασμα? Είναι στο χέρι μας να βγούμε από οποιαδήποτε λιμνάζοντα νερά μας απασχολούν αλλά μάλλον έχουμε συνηθίσει να προτιμούμε μια σταθερή κατάσταση.

Μη με παρεξηγήσετε πάντως. Δεν θα άλλαζα τα πρώτα μου φοιτητικά χρόνια στην Ελλάδα για κάτι εναλλακτικό. Ίσα ίσα νομίζω πως είναι η καλύτερη επιλογή για να περάσεις τα χρόνια σου από 18 μέχρι 23. Μετά όμως πρέπει να βγείς έξω. Εγώ επέλεξα να πάω στο Λονδίνο και να σπουδάσω Management στο Imperial Business School.

Ε και μετά το ένα έφερε το άλλο. Πολλά κίνητρα, πολύ γνώση, πολύ ενδιαφέρον από τους καθηγητές, πολύ συναγωνιστικό περιβάλλον. Ξεκίνησα με μια σχετικά απλή ιδέα σε ένα διαγωνισμό Innovation, συνέχισα εξελίσοντας την σε έναν δεύτερο διαγωνισμό Entrepreneurship και την ολοκλήρωσα σε έναν τρίτο διαγωνισμό Business Plan.
Αυτή η ιδέα λοιπόν κέρδισε την πρώτη θέση και στους 3 διαγωνισμούς και προκάλεσε το ενδιαφέρον επενδυτών πίσω στην Ελλάδα. Και κάπως έτσι ξεκίνησα να υλοποιώ πλέον και στην πράξη το video game του iPigWorld.

To iPigWorld είναι το πρώτο social game στο Facebook το οποίο συνδέεται με ένα καινοτόμο ηλεκτρονικό κουμπαρά gadget, ενώ παράλληλα μπορείς να γνωρίσεις φίλους από όλο το κόσμο, να παίξετε παιχνίδια μαζί και να μοιραστείτε μουσικές, φωτογραφίες και ενδιαφέροντα.
Ουσιαστικά είναι ένα virtual Facebook μέσα στο Facebook. O iPigWorld ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου 2011 και έχει συγκεντρώσει στο πρώτο μήνα κυκλοφορίας του περισσότερους από 38,000 ενεργούς χρήστες. Η πλειοψηφία τους προέρχεται κυρίως από Αμερική, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Τουρκία και Ελλάδα.

Γιατί αποφάσισες να ξεκινήσεις μια δραστηριότητα μόνος σας?

Νομίζω πως ο λόγος που ξεκίνησα κάτι μόνος μου βασίζεται σε μεμονομένες επιλογές του παρελθόντος.

Η επιλογή του να σπουδάσω στο εξωτερικό με οδήγησε στο να σκεφτώ την ιδέα του iPigWorld και να συμμετάσχω στους 3 διαγωνισμούς. Κερδίζοντας την πρώτη θέση, πίστεψα πως το όφειλα στον εαυτό μου να το πάω ένα βήμα παραπέρα και να ψάξω χρηματοδότηση.

Σίγουρα το ρίσκο όταν ξεκινάς κάτι μόνος σου είναι εξ’ορισμού μεγαλύτερο από το να πιάσεις μια δουλειά σε έναν οργανισμό ή μια εταιρία. Παρ’όλα αυτά πραγματικά πιστεύω ότι όταν έρθει η στιγμή να αποφασίσεις για το αν θα ξεκινήσεις κάτι μόνος σου, η απόφαση λαμβάνεται σχετικά εύκολα.

Δεν ξυπνάς μια μέρα και σκέφτεσαι, τι κάνουμε? Δεν ξεκινάμε μια εταιρία? Οι επιλογές σου σε έχουν οδηγήσει από πολύ νωρίτερα σε αυτή την απόφαση.

Τι συμβουλές θα έδινες στους νέους επιχειρηματίες?

Διαβάζοντας προηγούμενες συνεντεύξεις σας, παρατήρησα ότι μια κοινή συμβουλή είναι πως χρειάζεται και τύχη για να ξεκινήσεις κάτι μόνος σου.

Πιστεύω πως ο ορισμός της ‘τύχης’ είναι μια πολύ παρεξηγημένη έννοια. Αν μπορούσα να δώσω μια συμβουλή είναι να μην πιστεύεις στην τύχη. Είναι όλα θέμα προσωπικών επιλογών και τίποτα δεν είναι στην τύχη. Οπότε θεωρώ πως τα κριτήρια των επιλογών σου είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά.

Νομίζω πως το πρωταρχικό κριτήριο για να διαμορφώσεις μια επιλογή είναι μια απλή ερώτηση στο εαυτό σου. Μου αρέσει? Αν ναι, συνεχίζεις στο δεύτερο κριτήριο και σιγά σιγά το παζλ λύνεται. Αν όχι, θα συμβούλευα να μην το δοκιμάσεις καν.

Ποια είναι η άποψή σου για την παρούσα κατάσταση της χώρας μας? Σε τρομάζει? Έχεις σκεφτεί ποτέ πως έπρεπε να μείνεις στην Αγγλία?

Όχι απλά με τρομάζει, με τρομοκρατεί!

Είναι μια κατάσταση που δυστυχώς πέρα από οικονομικές, έχει όπως είναι και φυσικό και κοινωνικές επιπτώσεις. Οι περισσότεροι φίλοι μου είναι άνεργοι και αυτοί οι λίγοι που δεν είναι, απασχολούνται σε δουλειές που πρωτίστως δεν τους ικανοποιούν αλλά και τους αποφέρουν λίγα. Αυτό έχει ως συνέπεια να είναι στη πλειοψηφία τους αποπροσανατολισμένοι και να στερούνται ονείρων. Τι χειρότερο υπάρχει από το να μην έχεις όνειρα?

Παρατηρώ πως υπάρχει μια τάση περισσότεροι νέοι της γενιάς μου να φεύγουν στο εξωτερικό για δουλειά ή σπουδές. Αυτήν την εξωστρέφεια την κρίνω ιδιαίτερα θετική γιατί είναι μια συνειδητή επιλογή –έστω και αν πολλές φορές είναι επιλογή απόγνωσης- η οποία επιτέλους οδηγεί τους νέους στον οικογενειακό απογαλακτισμό και ενδεχομένως να τους γεμίσει με ιδέες και όνειρα.

Βέβαια οφείλω να ομολογήσω πως σε περιόδους κοινωνικοοικονομικής κρίσης, ευκαιρίες εξακολουθούν να υπάρχουν. Παρά την κρίση, η Ελλάδα διαθέτει πλήθος αναταγωνιστικών πλεονεκτημάτων σε παραδοσιακούς τομείς όπως τουρισμό, ναυτιλία και αλιεία που όμως σε μεγάλο βαθμό παραμένουν ακόμα αναξιοποίητοι. Από την άλλη, υπάρχουν και περιπτώσεις λιγότερο παραδοσιακών τομέων όπως ο δικός μου, δηλώνοντας μου ξεκάθαρα πως ακόμα και στην Ελλάδα μπορούν να φτιαχτούν επιτυχημένα video games.

Σχετικά με το iPigWorld ήμουν διατεθιμένος να το ξεκινήσω οπουδήποτε στο κόσμο, οπότε δεν μετανιώνω που έφυγα από Αγγλία. Αντιθέτως, χαίρομαι που κατάφερα να το ξεκινήσω στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα γιατί είναι μία από τις πιο ζωντανές πόλεις στον κόσμο που πάντα σου δίνει κάτι για να σκέφτεσαι και να προβληματίζεσαι. Γουστάρω Αθήνα!

Απότι είδα στο Website σας είστε μια ομάδα 3ων ατόμων. Πόσο σημαντική είναι η δουλειά της “ομάδας” στο iPigWorld? Ψάχνετε για συνεργάτες ή για αποφοίτους Ελληνικών Παν/μιων που ίσως να ήθελαν να κάνουν την πρακτική τους σε εσάς?

Ο κορμός της ομάδας αποτελείται από 3 ανθρώπους, αλλά προστίθενται πάντα επιπλέον άτομα τα οποία απασχολούνται στο iPigWorld ανάλογα το project που πρέπει να κυκλοφορήσει.

Αναμφισβήτητα η ομάδα παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του iPigWorld. Η ομάδα για να λειτουργήσει με επιτυχία οφείλει να μοιράζεται το ίδιο πάθος, κοινούς στόχους, αλλά σίγουρα και διαφορετικές απόψεις. Δεν πιστεύουμε πως ένας συνεργάτης ή απόφοιτος πρέπει απαραίτητα να έχει συγκεκριμένο προφίλ, αλλά θεωρούμε πως πρέπει να σκέφτεται outside the box για να κολλήσουμε μαζί.

Παρ’όλα αυτά, όσων αφορά το μέγεθος μιας ομάδας, τείνουμε να πιστεύουμε πως σε ένα startup όσο το δυνατόν μικρότερη η ομάδα τόσο το καλύτερο. Ένα καινούριο εγχείρημα κρύβει πάντα πολλούς κινδύνους τους οποίους πρέπει να είσαι ευέλικτος να τους αντιμετωπίσεις άμεσα. Γενικά είναι στη φιλοσοφία μας πως στο ξεκίνημα χρειάζονται πάντα μικρά και σταθερά βήματα. Εκ πρώτης όψεως, οι ανταγωνιστές μας στο εξωτερικό φαίνεται να έχουν σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντί μας κυρίως λόγω του μεγέθους τους. Από την άλλη πλευρά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που το αποτέλεσμα του iPigWorld μπορεί να συγκριθεί επάξια με τα μεγάλα game studios του εξωτερικού.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον? Επικεντρώνεσαι στο iPigWorld ή να περιμένουμε και άλλα παιχνίδια από εσάς?

Σίγουρα είναι πολύ νωρίς για το ίδιο το iPigWorld ώστε να θεωρήσω ότι έχει γίνει ήδη επιτυχία και δεν χρειάζεται την απόλυτη προσοχή μου. Βέβαια 38,000 ενεργοί χρήστες μέσα στο πρώτο μήνα κυκλοφορίας είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο το οποίο μου δηλώνει την αποδοχή του κόσμου και μου δίνει δύναμη ώστε να συνεχίσω προς αυτήν την πορεία.

Παραμένω επικεντρωμένος στο iPigWorld, αλλά παράλληλα παρακολουθώ την in-game συμπεριφορά των παικτών μου και παίρνω καθημερινά ιδέες για νέα παιχνίδια. Μία από αυτές τις ιδέες έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται και ευελπιστούμε να κυκλοφορήσει μετά το καλοκαίρι.

Όπως σου είπα και σε παραπάνω ερώτηση, τίποτα δεν είναι τυχαίο στα μελλοντικά σχέδια. Το καινούριο παιχνίδι είναι φυσική απόρροια της αρχικής επιλογής μου να ασχοληθώ με το iPigWorld πριν 3 χρόνια.

Διαβάστηκε 3893 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011 01:31
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter