Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2011 20:40

Επιχειρηματικότητα χωρίς εμπόδια και γραφειοκρατία

Γράφτηκε από τον 

Ψηφίστηκε στο σύνολό του από την ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για τις αδειοδοτήσεις

Ψηφίστηκε στο σύνολό του, με ευρεία πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου για την «Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που υλοποιείται από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Όπως μάλιστα το χαρακτήρισε ο υπουργός, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, αποτελεί «ένα μίνι fast track για τις αδειοδοτήσεις στη χώρα μας».

Οι ρυθμίσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο, αποτελούν μια σημαντική τομή για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ανταγωνιστικού, φιλικού προς τις υγιείς επιχειρήσεις, ευνοϊκού για την τόνωση του επιχειρηματικού κλίματος και κατ’ επέκταση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Κινείται σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος αφορά στα τεχνικά επαγγέλματα και συγκεκριμένα τις διαδικασίες αδειοδότησής τους. Εκσυγχρονίζεται η ισχύουσα νομοθεσία, που βασίζεται σε ένα νόμο του 1934, με μια σειρά από τομές που διαμορφώνουν ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για κάθε επάγγελμα. Περιορίζεται ο αριθμός των χορηγούμενων αδειών, ώστε το είδος και ο αριθμός τους να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες της οικονομίας. Καθιερώνονται σύγχρονες προϋποθέσεις και απαιτήσεις όσον αφορά τα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα και τον τρόπο πιστοποίησής τους. Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας εξειδικευμένων φορέων επαγγελματικής κατάρτισης, η οποία σήμερα δεν υπάρχει. Οι διαδικασίες αδειοδότησης γίνονται πιο απλές και διαφανείς.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην αδειοδότηση για την εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικών δραστηριοτήτων και απαντά στα προβλήματα που δημιουργούσε η πολυνομία και η συναρμοδιότητα μεγάλου αριθμού υπηρεσιών. Αλλάζει το μοντέλο αδειοδότησης, από τη λογική του πρώτα «ελέγχω» και μετά «αδειοδοτώ» στο μοντέλο που πρώτα «αδειοδοτεί» και μετά «ελέγχει», για τις δραστηριότητες χαμηλής όχλησης. Άλλη μια σημαντική αλλαγή είναι ότι δίνεται πλέον στα Επιμελητήρια της χώρας η δυνατότητα σύστασης υπηρεσίας με τις ίδιες αρμοδιότητες με αυτές της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας ως ένας ισοδύναμος μηχανισμός. Ακόμη, με μια σειρά ρυθμίσεων προστατεύεται η επιχειρηματικότητα σε περιβαλλοντικά θέματα και ζητήματα χωροταξίας-πολεοδομίας.

Ο τρίτος άξονας του σχεδίου νόμου αφορά στην ίδρυση και λειτουργία Επιχειρηματικών Πάρκων. Διευκολύνεται η επιχειρηματική δράση, στο πλαίσιο εφαρμογής του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού, ενισχύεται η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα, ρυθμίζεται η άναρχη χωροθέτηση των επιχειρήσεων, διευκολύνεται η  ανάπτυξή τους, ενώ παράλληλα επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας για τις επιχειρήσεις από τη χρήση κοινών υποδομών. Και όλα αυτά, λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Σωκράτης Ξυνίδης, «το νομοσχέδιο είναι μέρος της προσπάθειάς μας να μεταρρυθμίσουμε έτσι το κράτος, ώστε ό,τι είναι άκαιρο και δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον να αντικατασταθεί από δομές που θα σπρώξουν  τη χώρα προς τα εκεί που έχει ανάγκη. Αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η ανάπτυξη, μέσω του εκσυγχρονισμού ενός πεπαλαιωμένου νομοθετικού πλαισίου, που είχε αναφορές στη δεκαετία του ΄30».

Δείτε εδώ το τελικό νομοσχέδιο και το ενημερωτικό σημείωμα, που δείχνει τις διαφοροποιήσεις που επιφέρει το νομοσχέδιο, σε σχέση με τις προηγούμενες θεσμικές ρυθμίσεις.

Διαβάστηκε 2584 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011 01:46
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter