Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012 18:59

Τυπώνουν δικό τους νόμισμα. Απάντηση στην οικονομική εξαθλίωση

Γράφτηκε από τον 

Μια φαεινή ιδέα κάποιων εμπόρων από το Μπρίστολ της Αγγλίας τείνει να γίνει πραγματικότητα. Στα σκαριά βρίσκεται το νέο νόμισμα της επαρχίας τους, καθώς πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα τονωθεί η τοπική οικονομία. Το Bristol Pound, που θα ισούται με μια λίρα Αγγλίας, θα τυπωθεί σε χαρτονομίσματα και θα χρησιμοποιηθεί , επίσης, σε ηλεκτρονική μορφή. Την προσπάθεια των εμπόρων στηρίζει το τοπικό συμβούλιο και μια πιστωτική ένωση, ενώ 100 περίπου εταιρίες δηλώνουν διατεθειμένες να το χρησιμοποιήσουν. Οι ιθύνοντες της κίνησης στοχεύουν με την κυκλοφορία του νέου νομίσματος- που δεν θα βγαίνει από το Bristol- ότι τα χρήματα που ξοδεύουν οι πελάτες στις αγορές τους, θα ξαναπηγαίνουν στην τοπική κοινωνία, αφού οι επαγγελματίες και έμποροι της περιοχής με την σειρά τους θα τα ξοδεύουν σε πληρωμές προσωπικού, σε τοπικούς φόρους αλλά και σε προσωπικές αγορές. Έτσι, δεν θα απορροφούνται από μεγάλες εταιρίες του Λονδίνου και πολυεθνικές αλλά ούτε θα μεταφέρονται σε offshore εταιρίες.  Με αυτόν τον τρόπο αποσκοπούν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να είναι πρωτόγνωρη για την εποχή μας αλλά δεν είναι κάτι καινούριο, αφού και άλλες κοινωνίες την έχουν υιοθετήσει παλιότερα. Όπως σήμερα έτσι και στη Μεγάλη Ύφεση του ’30, αρκετές κοινότητες είχαν κόψει το δικό τους νόμισμα παγκοσμίως. Χαρακτηριστική είναι η κίνηση της αυστριακής πόλης Wörgl. Εκεί όπως και στην υπόλοιπη χώρα, η ανεργία κάλπαζε, τα χρέη της τοπικής κυβέρνησης υπέρογκα, ενώ ο κατασκευαστικός κλάδος και οι υπηρεσίες έμειναν στάσιμοι. Τον Ιούλιο του 1932 ο δήμαρχος της πόλης, Michael Unterguggenberger, προέβηκε σε μια καταλυτική ιδέα εισάγοντας ένα τοπικό ομόλογο. Σύντομα βρήκε την στήριξη των τοπικών εμπόρων και πολιτών, οι οποίοι λειτούργησαν με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, και το χρησιμοποίησαν στις συναλλαγές τους. Τα αποτελέσματα; Μέσα σε ένα χρόνο δημιουργία δημοσίων έργων που αφορούν την κατασκευή και την επισκευή των δρόμων, γεφυρών, δεξαμενές, συστήματα αποχέτευσης, εργοστάσια και κτίρια. Η ανεργία εξαλείφθηκε ενώ βρισκόταν σε έξαρση στην υπόλοιπη Αυστρία και, παράλληλα, τα έσοδα του Δημοσίου αυξήθηκαν από 2.400 ως το 1931 σε 20.400 το 1932, αφού το νέο νόμισμα έγινε αποδεκτό για την συλλογή τοπικών φόρων. Η ευημερία ξαναήρθε στην αυστριακή πόλη Wörgl, αλλά όχι για πολύ αφού αντιρρήσεις έφεραν η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση. Το Νοέμβριο του 1933 η ιδέα του δημάρχου εγκαταλείφθηκε, αφού το νόμισμα κρίθηκε παράνομο ως προς τις εξουσίες του για το χρήμα, με αποτέλεσμα η τοπική οικονομία να εκφυλιστεί (ξανά).

Ανάλογη κίνηση πραγματοποιήθηκε στην Γερμανία το 1931, όπου και εκεί κρίθηκε παράνομο το νέο νόμισμα, στην Αλμπέρτα του Καναδά ενώ χαρακτηριστική είναι η κοπή ξύλινων νομισμάτων σε ένα χωριό των ΗΠΑ ώστε να κυκλοφορήσει χρήμα στην τοπική οικονομία μια και είχε “στερέψει” από μετρητά. Όλες οι παραπάνω είναι συνέπειες της Μεγάλης Ύφεσης του ’30. Αλλά πρέπει να αναφερθεί πως ήδη υπάρχουν 2500 είδη τοπικών νομισμάτων ανά τον κόσμο, κυρίως σε τριτοκοσμικές χώρες, όπως η Ταϋλάνδη.

Βλέπουμε, λοιπόν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται- οικονομική ύφεση πριν 80 χρόνια και κοπή τοπικών νομισμάτων, και το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει σήμερα. Μόνο που η ιστορία έδειξε και κάτι άλλο. Ότι τα αποτελέσματα της δημιουργίας τοπικού νομίσματος είναι εξαιρετικά και θετικά. Στη σημερινή εποχή, με την τόσο μεγάλη έλλειψη μετρητού από την αγορά, μπορούμε να προβούμε και εμείς σε κάποια ανάλογη ενέργεια;

Διαβάστηκε 2814 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012 20:27
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter