Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012 12:36

Τα στερεότυπα που αναδύονται σε μια συνέντευξη

Γράφτηκε από  Θανάσης Ηλιόπουλος

Όταν μας καλούν να παραστούμε σε μια συνέντευξη επιλογής προσωπικού ή σπουδαστών για ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, η αγωνία για τις ερωτήσεις που μπορεί να μας υποβάλλουν μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Συνήθως προσμένουμε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τις φιλοδοξίες και του στόχους μας ή ζητούν να παραθέσουμε τα δυνατά και αδύναμα σημεία μας. Κάποιες φορές, όμως, το σοκ είναι απρόσμενο επειδή μπορούν να μας απευθύνουν ερωτήσεις που αφορούν την προσωπική ζωή μας, όπως το αν επιθυμούμε να κάνουμε παιδιά ή να παντρευτούμε, ποιο είναι το θρήσκευμα και η εθνικότητά μας. Τέτοιου είδους ερωτήσεις θεωρούνται μεροληπτικές και η εκτίμησή τους είναι υποκειμενική, αφού δεν υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτιση της εργασιακής απόδοσης και αφοσίωσης με στοιχεία της προσωπικής ζωής μας. Τα στερεότυπα που αναδύονται τελικά σε μια συνέντευξη έχουν να κάνουν κυρίως με:

Φύλο

Το φύλο του υποψηφίου, δυστυχώς, είναι συχνά ένα κριτήριο που υπολογίζουν οι υπεύθυνοι επιλογής προσωπικού. Πέραν του γεγονότος ότι για πολλά χρόνια οι γυναίκες δεν είχαν ίση πρόσβαση στις σπουδές και την αγορά εργασίας με τους άνδρες, έρχονται αντιμέτωπες και με τις αντιλήψεις των κριτών μιας συνέντευξης. Για παράδειγμα, οι γυναίκες μπορεί να θεωρηθούν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν καταστάσεις υπό την πίεση του άγχους ή δεν μπορούν να αφοσιωθούν στην εργασία τους λόγω των οικογενειακών υποχρεώσεων, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Επιπλέον, γυναίκες και άνδρες δυσκολεύονται λόγω του διαχωρισμού των επαγγελμάτων και των σπουδών σε «ανδρικά» και «γυναικεία». Υποτίθεται, δηλαδή, ότι μια γυναίκα δεν δύναται να δουλέψει ως προπονητής ποδοσφαίρου ή ένας άνδρας νηπιαγωγός δεν θα καταφέρει να διαχειριστεί μια ομάδα μικρών παιδιών.

Εμφάνιση

«Νέα, εμφανίσιμη ζητείται για… παρακαλείστε να επισυνάψετε στο βιογραφικό σας πρόσφατη φωτογραφία προσώπου» αναφέρουν κάποιες αγγελίες και  εύλογα αναρωτιόμαστε γιατί τα χαρακτηριστικά μιας εμφάνισης να υπολογίζονται σοβαρά ως προσόν για μια θέση εργασίας. Αυτό που θέλουμε να προσφέρουμε είναι οι υπηρεσίες μας και όχι τα κάλλη μας. Φυσικά, τέτοιου είδους απαιτήσεις μπορούν να μας υποψιάσουν και για πιθανή σεξουαλική παρενόχληση εφόσον αναλάβουμε την θέση εργασίας, αφού κάποιοι από τους εργοδότες έχουν υπόψιν τους την ικανοποίηση προσωπικών αναζητήσεών τους.

Εθνικότητα και θρήσκευμα

Αν και η εθνικότητα με το θρήσκευμα είναι δύο διαφορετικές παράμετροι, έχουν κοινή αντιμετώπιση από κάποιους κριτές συνέντευξης. Στο μυαλό τους ο αλλοδαπός ή ο «αλλόθρησκος» μπορεί να φανεί ως αναξιόπιστο άτομο, επιρρεπές στην παραβατικότητα και την έλλειψη αφοσίωσης στη δουλειά.

Σεξουαλικός προσανατολισμός

Σπάνια θα τεθεί ως ερώτηση αυτή που θα διερευνά τις προσωπικές σεξουαλικές επιλογές μας, αλλά εφόσον γίνει θα μας φέρει σε δύσκολη θέση, αφού θα νιώσουμε τον κριτή της συνέντευξης να εισβάλλει στο κρεβάτι μας.

Για αυτή την ερώτηση όσο και για κάθε άλλη ερώτηση που έχει να κάνει με μεροληπτική στάση του συνεντευκτή μπορείτε να αρνηθείτε να απαντήσετε, να εκφράσετε την αντίρρησή σας για την αξιοπιστία του και να αποχωρήσετε από τον χώρο της συνέντευξης. Καλύτερα να χάσετε μια τέτοια θέση εργασίας παρά να συνεργαστείτε με έναν εργοδότη ή ακαδημαϊκό που θα σας κάνει τη ζωή δύσκολη. Τέλος, έχετε το δικαίωμα να καταγγείλετε τον υπεύθυνο προσωπικού στην Επιθεώρηση Εργασίας, τον αντίστοιχο ακαδημαϊκό στο Πρυτανικό Συμβούλιο ή να προσφύγετε στη Δικαιοσύνη κάνοντας αγωγή για προσωπική προσβολή και άνιση διαδικασία επιλογής υποψηφίων.

Του Θανάση Ηλιόπουλου (ψυχολόγος)

Διαβάστηκε 2731 φορές
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter