Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2012 09:28

Χαίρεσαι που είσαι φοιτητής; Και δεν ντρέπεσαι;

Γράφτηκε από τον 

Φοιτείς σε κάποια σχολή και περιμένεις να πάρεις αργά ή γρήγορα το πτυχίο σου. Μπορεί ίσως να το πήρες εδώ και χρόνια, βάζοντας τέλος στη φοιτητική ζωή σου. Απόφοιτος ή όχι σίγουρο είναι ότι αισθάνεσαι περήφανος. Περήφανος επειδή κατάφερες να περάσεις με πολύ κόπο στη πολυπόθητη σχολή των ονείρων σου, επειδή πέρασες ή περνάς όμορφες και μαγικές φοιτητικές στιγμές, είτε, ακόμη, επειδή το πήρες επιτέλους το αναθεματισμένο το χαρτί (ίσως και σε μορφή παπύρου). Με λίγα λόγια αισθάνεσαι Περήφανος- με Π κεφαλαίο- λόγω ότι ήσουν φοιτητής. Και όμως, θα έπρεπε να ντρέπεσαι.

Και γιατί θα έπρεπε να ντρέπεσαι σαν ‘Ελληνας φοιτητής; Γιατί ενώ ήσουν ή είσαι ακόμη ακαδημαϊκός πολίτης, αδιαφορούσες. Μπορεί να μην προκαλούσες προβληματα σε κανένα και σε τίποτα, να μην δεν έδινες κανένα δικαίωμα και να ήσουν επιμελής με τις σπουδές σου, ΑΛΛΑ σιωπούσες στα κακώς κείμενα που έβλεπες καθημερινά γύρω σου, εντός και εκτός αμφθιθεάτρου, τάξης ή προκάτ (όπου τέλος πάντων σε έστελναν για να κάνεις μάθημα). Σιωπούσες σε όλα τα παράλογα ή άσχημα που συνέβαιναν γύρω σου, μέσα στο Πανεπιστήμιο ή στο ΤΕΙ και παρόλο το πέρασμά σου από μια σχολή δεν έκανες τίποτα για να αλλάξεις αυτά που βρήκες όταν γράφτηκες, και τίποτα για αυτά που θα αφήσεις σε αυτούς που θα γραφτούν μετά  από εσένα.

Σιώπησες και ανέχτηκες τους Καθηγητές σου, να κάνουν του κεφαλιού τους και να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Να κόβουν όποια φάτσα δεν γουστάρουν, να τρομοκρατούν του φοιτητές ότι θα τους απορρίψουν στην εξεταστική αν δεν πάνε με τα «νερά» τους, και να χώνουν το δάχτυλο μες… στο μέλι. Ήσουν παγερά αδιάφορος όταν έμπαιναν στην τάξη για μάθημα με καθυστέρηση μισής ώρας και πανηγύριζες όταν τελείωναν τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα. Αλλά ο μισθός, μισθός. Και όχι μόνο αυτό αφού ανέχτηκες όλες αυτές τις γλίτσες που σέρνονταν από πίσω τους και έγλυφαν ολημερίς και ολονυκτίς για να τσιμπήσουν ένα καλό βαθμό ή μια θεσούλα μέσα στη σχολή και που ρουφιάνευαν τους πάντες και τα πάντα.

Σιώπησες και συμβιβάστηκες με τους παραταξιακούς στρατούς. Να λύνουν και να δένουν μέσα στις σχολές, να σε τρομοκρατούν και  να σε απειλούν για να τους ψηφίσεις στις εκλογές ή σε μια συνέλευση. Τους έβλεπες να πλακώνονται (κατά κύριο λόγο) για… Τον Ήλιο Τον Πράσινο ή  Το Γαλάζιο Που Κυματίζει Ψηλά Στον Ουρανό… αλλά αυτό το θέαμα σου άρεσε- πώς να το κάνουμε είχε τζέρτζελο. Ανεχόσουν η σχολή σου να γινόταν σκουπιδότοπος από αφίσες σκισμένες και θρανία  σπασμένα μετά από εκλογικές αναμετρήσεις. Κουνούσες συγκαταβατικά το βλέμμα σου όταν έκανα λαμπόγυαλο την σχολή και όταν την μετέτρεπαν σε καρναβάλι με σωρούς τοιχοκολλημένες αφίσες ή με γραμμένους όλους τους τοίχους με σπρέι.

Αμελούσες τις σπουδές σου. Δεν πατούσες στα μαθήματα γιατί προτιμότερο ένα τάβλι, ένας καφέ ή λίγο χαβαλέ στο προαύλιο της σχολής ή στο κυλικείο, έχοντας από την άλλη, άπειρα χρόνο να διαθέσεις για όλα αυτά.  Και αυτό δεν είναι τίποτα, αφού δεν πατούσες πολλές φορές καν στην εξεταστική- ίσως ήταν προτιμότερο κανένα μπανάκι στα μέσα του Ιούνη, ε;

Όλα αυτά τα έκανες εσύ. Θα μπορούσες να συμβάλλεις στο ελάχιστο για να αλλάξουν έστω το παραμικρό αλλά δεν έκανες τίποτα (ίσως γιατί θα είχες λερωμένη τη φωλιά σου συμμετέχοντας μαζί τους- ποτέ δεν ξέρεις). Και μετά την αποφοίτησή σου θα διατηρείται  η ίδια κατάσταση.  Όλοι αυτοί εκεί μέσα θα συνεχίσουν να κάνουν «Πάρτι» και εσύ θα συνεχίσεις να είσαι περήφανος που ήσουν Έλληνας φοιτητής , που κατάφερες να αποφοιτήσεις ή και που έγινες επιστήμονας βρίσκοντας μια αξιοπρεπέστατη δουλειά (αυτό για τους αρκετά παλαιότερους).

Σίγουρα είναι και άλλα πολλά -σημεία και τέρατα- αλλά αρκούν για να καταλάβεις ότι έστω και μόνο αυτά αρκούν για να ντρέπεσαι Έλληνα φοιτητή. Ας κάνουμε επιτέλους ΟΛΟΙ την αυτοκριτική μας.

Διαβάστηκε 6269 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2012 18:22
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter